Regióny

Po stopách minulosti: Pri Prešove môžete vstúpiť tam, kde nikto nevkročil 300 rokov!

Známa obec pri Prešove zažije historický okamih. Návštevníci budú môcť vkročiť na miesta, kde sa noha bežného turistu nedostala tristo rokov!

Ilustračný obrázok k článku Po stopách minulosti: Pri Prešove môžete vstúpiť tam, kde nikto nevkročil 300 rokov!
Zdroj: TASR

V sobotu 18. júna čaká Kapušany pri Prešove krásna chvíľa. Otvára sa vyhliadková veža, ktorá je západnou vežou Kapušianskeho hra­du.

Vybudovali schodisko a terasu

"Hrad bol naposledy obnovený v roku 1712 vdovou po Gabrielovi Kapiovi Evou Gergelakyovou, po rozhodnutí uhorského snemu ho nakoniec musela sama podpáliť. Odvtedy hrad pustol, až po tristo rokoch sa začalo s rekonštrukciou a konzervovaním,“ prezradila Mária Majirská z Obecného úradu v Kapušanoch.

S dovolením krajského pamiatkového úradu dedina vo veži vybudovala schodisko a terasu na najvyššom bode Kapušianskeho hradu (504 m.n.m), odkiaľ za pekného počasia vidieť až na úpätia Tatier. Samozrejme, dá sa pozorovať aj široké okolie vrátane Šarisského hradu či hradu Šebeš.

Až 300 rokov

"Návštevníci hradu tak môžu vkročiť na miesta, kde sa noha bežného turistu nedostala tristo rokov. Výnimočnou udalosťou bude od 10.00 hod. svätá omša na hradnom nádvorí, spustené budú následne sprievodcovské služby a otvorený bude aj správcovský objekt,“ dodala Majirská.

Od 11.30 hod dôjde k slávnostnému prestrihnutiu pásky a o pár minút už dôjde aj k samotnému sprístupneniu vyhliadkovej veže s komentovanými prehliadkami Kapušianskeho hra­du.

Čítajte aj: Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Prešove, ktoré by mal poznať každý!

Zdroj: presov.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM