Webnoviny - Svet

Po Tatrách behá medvedica s telemetrickým obojkom

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto: johny.hucul.sk POPRAD 7. apríla (WEBN OVINY) – Najbližšie štyri roky budú ochranári zo Správy Tatranského národného parku sledovať medvedicu s telemetrickým obojkom na krku. Medvedica sa chytila do samonášľapného odchytového zariadenia na Veľký piatok. Ako návnada slúžila rastlinná potrava. Ochranárom sa podarilo chytiť asi desaťročnú nevodiacu medvedicu. „Máme možnosť a veľkú príležitosť sledovať cez satelit medvedicu, ktorá v tatranskej oblasti už preskákala nejaký ten rok a v minulých rokoch určite odchovala množstvo zdravých a silných medvieďat,“ uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Ochranári veria, že na budúci rok privedie medvedica na svet medvieďatá a im sa naskytne možnosť nahliadnuť do života medvedej rodiny. Vek medvedice odhadol zoológ na desať rokov na základe obrúsenia zubov, osrstenia a morfológie tela. Zaujímavosťou bolo aj jej staré zranenie, ktoré má na pravom stehne. Je to jazva veľkosti ľudskej dlane, ktorú pravdepodobne utŕžila počas súboja s iným medveďom, pri obrane mláďat alebo svojho teritória. Satelitný obojok je skonštruovaný tak, aby sa po troch až štyroch rokoch sám diaľkovo odpojil a medveď tak mal možnosť žiť ďalej bez nedobrovoľne nasadenej ozdoby skrášľujúcej jeho krk, dodal Majko.

Je to už druhý medveď, ktorého budú ochranári sledovať cez telemetrický obojok. Prvého mladého medvedieho samca chytili na jeseň 2008. Medveď však obojok stratil na jar 2009 po zimnom spánku, keď prišiel o podstatnú časť svojej hmotnosti. Aj počas polročného sledovania tohto mladého medveďa sa ochranári dozvedeli veľa zaujímavostí o jeho pohybe, aktivite a zimnom spánku. Z údajov získaných z obojka sa ochranárom podarilo zistiť, že medveď mal svoj brloh v nadmorskej výške približne 1 700 metrov v juhozápadnej expozícií v poraste kosodreviny. Teplota v brlohu sa pohybovala od mínus dvoch do plus štyroch stupňov Celzia, napriek veľkým výkyvom vonkajších teplôt počas zimy 2008/2009.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM