Lucia Lauková Regióny Krimi

Po vypustení rybníka pri Nitre nastali problémy: Na mieste ochranári aj inšpekcia

Všetko malo spustiť vypustenie a výlov rýb z vodnej nádrže v obci v okrese Nitra. Na miesto, ktoré kedysi obýval kŕdeľ labutí ostal žalostný pohľad.

Ilustračný obrázok k článku Po vypustení rybníka pri Nitre nastali problémy: Na mieste ochranári aj inšpekcia
Zdroj: TASR

Smutný pohľad sa naskytol, žene, ktorá sa vybrala na prechádzku k rybníku v obci Hruboňovo. Na hladine nádrže ležali telá uhynutých labutí. Pred pár týždňami tam prebehol výlov rýb. Vypustení rybník však poskytoval obživu aj labutiam. Zo šiestich kusov ostali po vypustení v blízkosti rybníka len dve.

Na miesto sa išli pozrieť aj pracovníci CHKO Ponitrie. „Naši pracovníci vykonali minulú stredu obhliadku Vami uvedenej lokality. Našli tam ešte 2 živé labute, ktoré sa nedali odchytiť a preniesť na iný vhodnejší biotop,“ prezradil Radimír Siklienka, riaditeľ CHKO Ponitrie.

„Z dôvodu, že rybník sa začal opätovne napúšťať, boli ponechané na mieste kde už bola čiastočne vytvorená vodná hladina. Podľa mojich informácií bola táto záležitosť odstúpená na ďalšie šetrenie Slovenskej inšpekcii životného prostredia,“ povedal riaditeľ správy CHKO, Radimír Siklienka.

Slovenskej inšpekcii životného prostredia bol v stredu 13. decembra doručený podnet, týkajúci sa úhynu labutí a aj údajného znečistenia vodnej nádrže Hruboňovo. „Na základe obhliadky nádrže zo strany starostu obce Hruboňovo a zástupcu Slovenského vodohospodárskeho podniku, a. s. bolo vylúčené mimoriadne zhoršenie vôd. Vo vodnom toku neboli pozorované znečisťujúce látky ani nedovolené vypúšťanie odpadových vôd do toku,“ povedal kontrolór Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Michal Kortiš.

„Podľa poskytnutých informácií je čierne sfarbenie vodného toku spôsobené dnovými sedimentami, pochádzajúcimi z Obdokovskej vodnej nádrže, ktorá sa v týchto dňoch vypúšťa a nachádza sa nad vodnou nádržou Hruboňovo,“ dodal kontrolór Michal Kortiš.

Podľa slov kontrolóra SIŽP Michala Kortiša, manipulačný poriadok týchto vodných stavieb schvaľuje miestne príslušný okresný úrad. Inšpekcia preto predmetný podnet postúpila Okresnému úradu Nitra na ďalšie konanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM