Webnoviny - Svet

Poborský na čele Českej asociácie futbalových hráčov

WEBNOVINY.SK

Karel PoborskyFoto: youtube.comPRAHA 2. júna (WEBNOVINY) – Profesionálni futbalisti v Česku založili novú inštitúciu, ktorá ich bude združovať pod názvom „Česká asociácia futbalových hráčov“ (ČAFH).

Na tlačovej konferencii v Prahe vznik organizácie oznámil jej predseda Karel Poborský. V Česku sa už od roku 1989 pokúšali založiť takúto organizáciu, po niekoľkoročnej snahe sa im to podarilo.

ČAFH bude spolupracovať s Českomoravským futbalovým zväzom. Členmi ČAFH sú aj bývalí vynikajúci českí reprezentanti Pavel Nedvěd, Pavel Horváth či Horst Siegl.

„Asociácia hráčom ponúka najmä právnický servis a poradenstvo, bude dohliadať na dodržiavanie právnych predpisov FIFA, plnenie hráčskych zmlúv, zastane sa hráčov v prípade zlej platobnej morálky zo strany ich zamestnávateľov, bude obhájovať ich záujmy v rokovaniach s agentmi, bude ich zastupovať pri rokovaniach so zväzom alebo na ligovom zhromaždení. Ide o pomocnú ruku. Asociáciu nezakladáme preto, aby sme s niekym bojovali, ale aby sme poskytovali určité služby a išli jednou cestou,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Karel Poborský, ktorý má skúsenosti s činnosťou hráčskych asociácií, keď bol ich členom v Anglicku, Portugalsku a Taliansku.

V českých kluboch pôsobí približne 1700 profesio­nálnych futbalistov.

Slončík v sobotu ukončí kariéru

Dlhoročná opora českého futbalového klubu Baník Ostrava v súčasnosti pôsobiaca v druholigovej Karvinej Radek Slončík v sobotu 4. júna ukončí aktívnu hráčsku kariéru. Tridsaťosemročný stredopoliar odohrá posledný súťažný zápas v rámci druhej najvyššej českej súťaže proti Třincu. Pred týmto stretnutím sa uskutoční zápas „starých pánov“ Ostravy a Karvinej.

„Naozaj sa teším na túto udalosť. Síce to bude trochu smutné, ale už mám nejaké roky odkopané a asi práve teraz nastala tá chvíľa, aby som skončil,“ uviedol pre oficiálnu stránku Baníka Ostrava Radek Slončík.

Van Nistelrooy podpísal ročnú zmluvu s Málagou

Útočník Ruud van Nistelrooy úspešne prešiel vstupnou lekárskou prehliadkou a podpísal jednoročný kontrakt so španielskym futbalovým klubom Málaga CF. Tridsaťštyriročný bývalý holandský reprezentant sa vracia do Primera División po 18-mesačnej prestávke. Van Nistelrooy naposledy pôsobil v nemeckom Hamburgu, predtým hrával za Real Madrid.

Málaga skončila v uplynulej sezóne na jedenástom mieste, po kúpe klubu zo strany katarskej kráľovskej rodiny má španielsky tím vysoké ambície, keď sa chce dostať do pohárovej Európy.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM