Katarína Oravská Regióny

Pobúrení obyvatelia Podkoreňovej nahlas prehovorili: V tomto smrade sa nedá existovať!

Mesto bombardujú občania so sťažnosťami. Dôvodom je neznesiteľný smrad, ktorý sa šíri v bezprostrednej blízkosti ich obydlí. Ľudia neváhali spísať aj petíciu.

Ilustračný obrázok k článku Pobúrení obyvatelia Podkoreňovej nahlas prehovorili: V tomto smrade sa nedá existovať!
Foto: Katarína Oravská

Ako priznal brezniansky primátor Tomáš Abel, začal dostávať množstvo mailov od občanov, ktorí vyjadrovali svoje znepokojenie nad uskladňovaním hnojiva na družstve v časti Podkoreňová. To bol podnet na zvolanie verejnej diskusie na túto tému, na ktorej sa okrem vedenia mesta zúčastnili občania najmä z Podkoreňovej, ale aj iných častí mesta a tiež zástupcovia poľnohospodárskeho družstva (PD) Ďumbier, firmy Soepenberg, ktorá hnojivo doviezla, uskladnila a následne mieni aplikovať na polia aj pracovníci Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP).

Pod repku a kukuricu

Všetky nádrže sú naplnené hnojivom SF Nitrosulf z chemického závodu v Slovenskej Ľupči. Nespokojnosť občanov vyústila do petície, pod ktorú sa podpísalo 1116 obyvateľov celého mesta. Hovoria o neznesiteľnom smrade.

Ako vysvetlil predseda PD Ďumbier Peter Lukáč, so spoločnosťou Soepenberg sa dohodli na prenájme veží v bývalej ošipárne družstva, ktoré v minulosti slúžili na uskladnenie močovky. „Dohodli sme sa na prenájme nádrží s následným kúpením hnojiva, ktoré plánujeme aplikovať do pôdy,“ povedal Lukáč. Firma Soepenberg v nádržiach uskladnila približne 2500 ton hnojiva, z ktorého časť chce následne aplikovať do poľnohospodárskej pôdy. Hnojivo bolo rozborované štátnymi orgánmi a schválené ako bezpečné. Zápach, na ktorí sa obyvatelia sťažujú, bol podľa slov Lukáča spôsobený práve navážaním hnojiva do nádrží.

Hnojivo plánujú aplikovať počas jarnej sejby repky a kukurice. „Z našej výmery 3000 hektárov sa to týka zhruba 250–270 hektárov, to je približne 8–9% plochy, ktorú obhospodarujeme,“ povedal Lukáč. Ako zdôvodnil pre dané hnojivo sa rozhodli z titulu, že ide o organické, nie priemyselné hnojivo a chcú ním zúrodňovať ornú pôdu v okolí mesta. „Keď do pôdy nedáme hnojivo, komodity, ktoré sa tam pestujú pôdu vycicajú a stane sa znehodnotenou,“ uviedol predseda družstva.

Pokazené vajcia

Hnojivo sa pri aplikácii rovno zapracováva do pôdy, aby sa zabránilo zápachu. „Netvrdíme, že pri aplikácii zápach nebude, ale snažíme sa, aby sa komfort bývania, čo sa týka zápachov, zúžil na čo najkratší čas. Aplikáciu plánujeme robiť 24 hodín denne, aby sme to skrátili na 1,5 dňa v marci a zhruba 2–2,5 dňa na prelome apríla a mája,“ dodal Lukáč s tým, že aplikácia hnojiva bude vopred oznámená. Pripomenul tiež, že hnojivo sa aplikovalo na 105 hektároch pôdy už minulý rok a nebolo podľa neho na druhý deň cítiť „absolútne žiadny zápach.“

Ako povedala zástupkyňa firmy Soepenberg Zuzana Mandryšová, dané hnojivo je na trhu 5–6 rokov a bežne sa používa na západnom Slovensku.

„Zatiaľ sme s ním, čo sa týka úrodnosti a spokojnosti farmárov nemali problém. Jeho negatívny efekt je ten, že má špecifický zápach. Smrdí sírou či pokazenými vajcami.“ Ako Mandryšová pokračovala, hnojivo sa nemá ako dostať do spodných vôd.

Ale čo my?

„Všetci sa tu ozývajú, aké to bude mať výnosy, aký to bude mať prínos, aký z toho bude mať družstvo osoh. Ale čo my? Nám to smrdí, tu sa nedá existovať. Keď to vyvezú a nič sa s tým nerobí, nevyvetráte,“ posťažovala sa obyvateľka Podkoreňovej. Ako povedala Podkoreňová je špecifická oblasť, keďže je blízko družstva, ktoré väčšinou býva ďaleko za mestom.

Ako pripomenula, družstvo predtým hnojilo močovkou a hnojom a nevšimla si, že by ich niekedy niekto na to bol upozornil. Ako povedala, nesťažovala sa, lebo hnojiť treba. „Ak som poobede vyvešala bielizeň a oni rozviezli močovku, na druhý deň, keď som prišla z roboty, mi nezostalo nič iné, iba tú bielizeň zvesiť a znova oprať. Bielizeň bola celá napáchnutá, bol to príšerný smrad, nič iné sa s tým nedalo robiť,“ opisuje svoje skúsenosti dotknutá obyvateľka.

„Ľudia mi utekajú z obchodu, pýtajú sa či mám upchatý septik,“ pridal sa dotknutý obchodník.

„Keď ide cisterna s benzínom po ceste, neviete o tom, keď ide cisterna s hnojivom štyri hodiny nemôžete tadiaľ ani prejsť. Ako je možné, že v uzavretej cisterne to tak smrdí? Neverím tomu, že pri aplikácii to bude bez zápachu,“ povedal ďalší Brezňan.

Všeobecný lekár a občianky aktivisti Dušan Pállay sa odvolával na ústavu, podľa ktorej má občan podľa neho zaručenú zdravú pôdu a čistý vzduch. „Nech sa s tým manipuluje tak, aby to nevyvolávalo smrad v blízkosti obydlí,“ povedal.

Rozbor vody

„Pri aplikácii týchto hnojív je potrebné dodržať zákony, či už zákon o hnojivách, dané vyhlášky ako aj podmienky uvedené v bezpečnostnej karte a príbalovom letáku. Dohodli sme sa, že termín aplikácie bude oznámený vopred, prebiehať bude jeden až dva dni a aplikácia sa obmedzí v blízkosti ľudských obydlí,“ vyhlásil Juraj Uhliar z ÚKSÚP-u. Aplikáciu budú monitorovať.

Primátor mesta Abel tiež požiadal, aby sa v rámci prevencie v lokalitách, kde dôjde k aplikácii hnojiva, uskutočnil aj rozbor vody a zároveň aby ÚKSÚP vykonal úradný odber vzorky hnojiva. Spoluprácu prisľúbil aj Okresný úrad v Brezne, odbor životného prostredia, ktorý pri samotnom hnojení spolu s mestskou políciou bude kontrolovať dodržiavanie aplikácie hnojiva do pôdy. Ako dodala zástupkyňa primátora Petra Dzurmanová, problému sa budú venovať aj naďalej.

Foto: ilustračné

Brezňania sa sťažujú na smrad
3
Galéria
Foto: Katarína Oravská
V tomto smrade sa nedá existovať!
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM