Webnoviny - Svet

Počet civilných obetí náletu NATO stúpol na 33

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

KÁBUL 22. februára (WEBNOVINY) – Počet civilných obetí, ktoré omylom zahynuli pri leteckom útoku vojsk Severoatlantickej aliancie (NATO) v Afganistane, stúpol na 33 vrátane štyroch žien a dieťaťa. V pondelok o tom informovalo afganské ministerstvo vnútra. Incident sa odohral v nedeľu v centrálnej oblasti Dajkundí v provincie Uruzgán. Koaliční vojaci nedopatrením zbombardovali tri civilné vozidlá, pretože sa domnievali, že na nich mieri konvoj ozbrojených povstalcov. Velenie Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti v Afganistane (ISAF) pod velením NATO správu potvrdilo a prípad vyšetruje.

„Podľa predbežných informácií letecký útok v Dajkundí neprežilo 33 civilistov vrátane žien a detí, ďalších 12 osôb utrpelo zranenia,“ uvádza afganský rezort vnútra. Vojaci predpokladali, že na nich idú zaútočiť militanti a civilné vozidlá si pomýlili s povstalcami, dodáva správa.

Afganskému prezidentovi Hámidovi Karzajovi sa hneď v nedeľu ospravedlnil generál ISAF Stanley McChrystal, ktorý stojí na čele 121-tisícového kontingentu. Karzaj žiada zavedenie prísnejších opatrení, ktoré zabránia zabíjaniu civilného obyvateľstva.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM