Lucia Lauková Správy

Počet mladých v 2. pilieri vzrástol: Na dôchodok si sporí viac ako 1,4 milióna ľudí

Mladí ľudia majú podľa štatistík záujem o dôchodkové sporenie v 2. pilieri. Za polroka stúpol počet novovstúpených mladých ľudí o viac ako 30 000.

Ilustračný obrázok k článku Počet mladých v 2. pilieri vzrástol: Na dôchodok si sporí viac ako 1,4 milióna ľudí
Zdroj: TASR

Objem majetku v 2. pilieri dosiahol ku koncu júna 2018 hodnotu 7 908 989 761­,14 eura, pričom v garantovaných dôchodkových fondoch je alokovaných 77,6 % úspor. Na dôchodok si sporí 1 464 772 spo­riteľov, čo zodpovedá polročnému nárastu novovstúpených mladých ľudí v počte viac ako 30 000. V porovnaní s polrokom 2017 tak vstúpilo do druhého piliera o takmer 20 % viacej mladých ľudí.

Negarantovaný dôchodkový fond

„Priemer ročného zhodnotenia garantovaných dôchodkových fondov na trhu k prvej polovici roka 2018 predstavuje 0,168 % p.a. (ročne), negarantované dôchodkové fondy hospodárili s priemerným ročným výnosom 4,79 % p. a. Aj tieto ukazovatele hovoria jasnou rečou – negarantované fondy, aj keď sú rizikovejšie a dosahujú väčšie výkyvy v hodnote, majú z dlhodobého hľadiska neporovnateľne vyšší potenciál rastu. Priemerný slovenský sporiteľ v druhom pilieri má momentálne za sebou iba prvú tretinu celkovej doby sporenia, a preto by mal mať väčšinu svojich úspor alokovaných v negarantovanom fonde. Z tohto dôvodu aj naďalej budeme všetkým sporiteľom, ktorí nie sú bezprostredne pred dôchodkovým vekom, citlivo a zrozumiteľne vysvetľovať, aby aspoň časť svojich úspor uložili do negarantovaného dôchodkového fondu,“ povedal Marián Kopecký, predseda Predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Mladí ľudia majú záujem

Podľa neho mladí ľudia majú záujme o sporenie v 2. pilieri. Ak sa trend neustáleho rastu počtu mladých ľudí vstupujúcich do druhého piliera udrží, koncom tohto roka možno očakávať, že trh starobného dôchodkového sporenia bude atakovať hranicu jeden a pol milióna sporiteľov.

Neistota trhu

Podľa podpredsedu Predsedníctva ADSS Vladimíra Mlyneka sa prvá polovica roka 2018 niesla v znamení opätovného návratu volatility a neistoty na trh. Po dlhšom období sa rizikové aktíva vplyvom rastúcich očakávaní zo sprísňovania menových podmienok v USA dostali pod tlak. K pokoju nepridával ani americký prezident Donald Trump, ktorý zavádzaním colných taríf vyvolal obavy z možných obchodných vojen. V Európe bol zase hlavnou témou výsledok talianskych volieb a následné sformovanie euroskeptickej vlády, čo bolo spúšťačom výpredajov talianskych aktív. Júnové zasadnutie ECB prinieslo taktiež prekvapenie v podobe vyhlásenia, že ECB ponechá úrokové sadzby na nezmenenej úrovni minimálne do septembra 2019. Rozdiel v úrokových sadzbách medzi USA a európskou menovou úniou sa tak naďalej bude rozširovať.

„Práve faktory ako ďalšie sprísňovanie menovej politiky spolu s neistotou týkajúcou sa geopolitického vývoja a situácie v Taliansku pravdepodobne zapríčinia, že v nasledujúcom období si budeme musieť zvyknúť na väčšie výkyvy na trhu, aké boli v roku 2017,“ myslí si Mlynek. Informovala o tom Asociácia dôchodkových správcovských spoločností.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM