Jakub Forgács Regióny

Pocta pre Fončordu. Získala ocenenie Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom

Na bystrickom sídlisku to žije. Vzniklo tu veľa formálnych organizácií, ktoré sú ťahúňmi aktivít, ale aj neformálne dobrovoľnícke skupiny.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre Fončordu. Získala ocenenie Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom
16
Galéria
Zdroj: Fončorda

Víťazmi ocenenia Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom za rok 2016 sa stali dve samosprávy – mesto Prešov zastúpené neformálnym združením Synapsia a Banská Bystrica zastúpená mestskou časťou Fončorda. Laureáti druhého ročníka tejto súťaže uspeli spomedzi piatich navrhovaných nominantov. Program zastrešuje Nadácia pre deti Slovenska. Ocenenia odovzdali vo štvrtok na prešovskej radnici zástupcom oboch miest.

V mestskej časti Fončorda v Banskej Bystrili žije okolo 18 000 obyvateľov. Vzniklo tu veľa formálnych organizácií, ktoré sú ťahúňmi aktivít, ale aj neformálne dobrovoľnícke skupiny. Vybudovali tu komunitné centrum, ktoré sa stalo platformou pre rôzne aktivity.

Programová manažérka Nadácie pre deti Slovenska Aneta Chlebničanová uviedla, že cieľom programu je budovanie komunít, ktoré zohľadňujú potreby detí a mladých ľudí vrátane najzraniteľnejších skupín, mapovanie ich potrieb a podporujú hlavne dlhodobé projekty s deťmi. Nadácia nechce vytvárať uniformné Slovensko, ale jej zámerom je pomáhať rozvíjaniu rôznorodosti. Pripomenula, že vlani ocenili mesto Zvolen a obec Kvačany. Nie je to však pravidlo, nominovať môže ktokoľvek aktívne spoločenstvá a je na členoch výberovej komisie, koľko laureátov za daný rok vyberie.

Ocenení získali finančnú odmenu 3000 eur a právo hrdiť sa titulom Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom, čo môžu navonok prezentovať používaním samolepiek s týmto nápisom.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Na bystrickej Fončorde sú priateľskí k deťom
16
Galéria
Zdroj: Fončorda
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM