Technológie

Košickým vysokoškolákom sa podarilo prekonať slovenský rekord v úspornej jazde, FOTO

Na vlastnoručne navrhnutom a vyrobenom vozidle prešli na jeden liter paliva 825 kilometrov. Oproti svojmu minuloročnému výsledku je to takmer dvojnásobne viac.

Ilustračný obrázok k článku Košickým vysokoškolákom sa podarilo prekonať slovenský rekord v úspornej jazde, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR

Študenti Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) dosiahli na európskom finále pretekov v úspornej jazde Shell Eco-marathon Europe 2019 v Londýne nový slovenský rekord.

Na vlastnoručne navrhnutom a vyrobenom vozidle prešli na jeden liter paliva 825 kilometrov. Oproti svojmu minuloročnému výsledku je to takmer dvojnásobne viac. Darilo sa aj ďalším slovenským tímom.

Karoséria z vlaňajška, nový motor

„Po dojazde do cieľa sme sa hneď pozreli na nádobku s benzínom a vedeli sme, že to bude dobrý výsledok. Keď nám oznámili oficiálny výsledok, všetci sme boli nadšení, že sme dosiahli nový slovenský rekord," povedala po pretekoch vodička košického tímu Dominika Halászová.

Mladí konštruktéri z TUKE tento rok použili karosériu z vlaňajška, na ktorej urobili len menšie zmeny. Za najväčšiu označili nový motor. Košický tím oslavuje 25. výročie svojej premiérovej účasti na pretekoch. Jeho doterajší rekord bol 783 kilometrov na jeden liter paliva.

Do súťaže sa zapojilo v tomto roku viac ako 1500 študentov z 28 krajín, na trati sa predstavilo 140 vozidiel poháňaných rôznymi zdrojmi energie. Súťažilo sa v dvoch hlavných kategóriách – Prototypy a UrbanConcept.

V kategórii Prototypy s futuristickým dizajnom vozidiel sa predstavili všetky tri slovenské tímy. Najdlhšiu vzdialenosť prešiel francúzsky tím Microjoule-La Joliverie, so spaľovacím motorom dosiahol 2735 kilometrov.

Európske finále pretekov sa uskutočnilo v Londýne v prvý júlový týždeň a bolo súčasťou festivalu Make the Future Live. Ten je zameraný na inovatívne myšlienky a vízie v oblasti budúceho využívania energie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM