JAB Regióny

Podgurážení novoveskí tínedžeri: Pozrite, kde v meste sa najviac sťažujú na popíjajúcu mládež!

Letné prázdniny sa skončili. Chvíle voľna a nič nerobenia skončili pre mnohých školopovinných. Niektorí mladí v meste, či už v lete, alebo aj mimo neho, holdujú alkoholu. Zisťovali sme, kde v Spišskej je na mládež kvôli pitiu najviac sťažností.

Ilustračný obrázok k článku Podgurážení novoveskí tínedžeri: Pozrite, kde v meste sa najviac sťažujú na popíjajúcu mládež!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako nám prezradil náčelník mestskej polície Michal Komara mládež sa zdržiava na všetkých sídliskách a niektorí popíjajú alkoholické nápoje. „Najviac sťažností na popíjajúcu mládež sme zaevidovali na sídlisku Západ, ale aj na sídlisku Mier či staré mesto. Menej to bolo na sídlisku Tarča,“ upresnil Komara.

12 prípadov

„Najväčšie problémy sú samozrejme v letných mesiacoch hlavne počas letných prázdnin. V zimnom období je problémov s popíjajúcou mládežou podstatne menej,“ doplnil náčelník mestskej polície. Spišskonovoveskí muži zákona zaznamenali od začiatku roka 11 priestupkov mladistvých, ktorí požívali alkoholické nápoje a jedného maloletého. A ako postupuje v takýchto prípadoch mestská polícia?

„V zmysle zákon o ochrane pre zneužívaním alkoholických nápojov a zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných staníc nie je mestská polícia oprávnená riešiť maloletých a mladistvých za konzumovanie alkoholických nápojov. V prípade takéhoto zistenia mestská polícia zadokumentuje stav vecí a postúpi na riešenie obci, v našom prípade oddeleniu sociálnych vecí mesta,“ objasnil Michal Komara.

Pokuta pre rodičov

Zisťovali sme teda na odbore sociálnych vecí v Spišskej Novej Vsi, aké kroky podnikajú pri nahlásení od polície. „Osoby maloleté do 15 rokov a mladistvé do 18 rokov nesmú požívať alkoholické nápoje, alebo iné návykové látky a sú povinné podrobiť sa orientačnej dychovej skúške alebo orientačnému vyšetreniu testovacím prístrojom na zistenie omamných alebo psychotropných látok,“ vyjadril sa Ľubomír Pastiran, vedúci oddelenia sociálnych vecí.

„Po takomto zistení polícia, alebo nemocnica nahlási obci porušenie zákona,“ pokračoval. Podľa jeho slov mesto predvolá na prejednanie priestupku priestupcu, v prípade maloletého do 15 rokov aj rodiča, alebo zákonného zástupcu. „Za porušenie zákazu maloletou osobou môže obec uložiť zákonnému zástupcovi maloletého pokutu do výšky 33 eur,“ doplnil Pastiran. Za porušenie zákazu mladistvou osobou do 18 rokov uloží obec pokarhanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM