Rastislav Búgel Správy

Podľa Belicu kraj hospodári bez problémov: Európska únia však nechápe vznikajúcu rezervu!

Nitriansky samosprávny kraj hospodári v prvej polovici roku 2013 bez väčších problémov. Potvrdil to predseda kraja Milan Belica, podľa ktorého sa darí plniť príjmovú časť rozpočtu a držať v stanovených medziach aj výdavky.

Ilustračný obrázok k článku Podľa Belicu kraj hospodári bez problémov: Európska únia však nechápe vznikajúcu rezervu!
Zdroj: TASR

Bez problémov

„My nemáme problém, chvalabohu, s rezervou a nemáme problém ani s plnením rozpočtu. Čo sa týka výdavkovej časti, tam sme na úrovni 20 percent a v príjmovej časti je plnenie okolo 30 percent. Takže, keď porovnáme výdavky a príjmy, tak ten pozitívny rozdiel je zhruba desať percent. Takže je to bez problémov,“ skonštatoval Belica.

Za autá o 400-tisíc viac

Kraj už zverejnil aj konkrétne údaje o čerpaní svojho rozpočtu za prvé tri mesiace tohto roka. Podľa riaditeľky Úradu NSK Heleny Psotovej bol napríklad výber daní z motorových vozidiel oproti pôvodným plánom vyšší o viac ako 400 000 eur. „V princípe tá pozícia výberu daní je relatívne dobrá. Trošku slabšia je pozícia výberu daní z príjmu fyzických osôb. Ale my s tým zatiaľ nemáme nejaké zvláštne problémy,“ povedal Belica. Predseda NSK pripomenul, že kraju sa darí už niekoľko rokov hospodáriť s prebytkovým rozpočtom. Z minulého roku sa tak podarilo do rezervného fondu presunúť viac ako štyri milióny eur.

Európa nechápe rezervu

Podľa Belicu sa však vytváranie rezervy nestretáva s pochopením v Európskej únii (EÚ). „Pri štatistickom vykazovaní postupujeme podľa metodiky, ktorú som už v Bruseli napadol. Ide o to, že EÚ veľmi zvláštne chápe rezervu. Pokladá ju za cudzie zdroje. Akoby nám peniaze ‚požičiavali‘ daňovníci a nebolo potrebné z nich rezervu tvoriť, ale radšej tieto zdroje rozpustiť. Ale samospráva rezervné zdroje potrebuje. Napríklad na znižovanie svojich dlhov alebo na neočakávané výdavky. Tieto rozpory sú však dané tým, že tradícia účtovných prístupov v krajinách západnej Európy a u nás bola úplne odlišná,“ dodal Belica.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM