Webnoviny - Svet

Podľa Janukoviča musí Tymošenková rezignovať

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

KYJEV 10. februára (WEBNOVINY) – Nastávajúci ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v stredu vyzval jeho volebnú súperku Juliju Tymošenkovú, aby rezignovala na post premiérky, čím by, podľa neho, zabránila vzniku novej politickej krízy. „Vyzývam premiérku, aby rezignovala na svoju funkciu,“ vyhlásil Janukovič prostredníctvom vyhlásenia zverejneného na internetovej stránke jeho Strany regiónov. „Chcem pripomenúť pani Tymošenkovej, že základom demokracie je vôľa ľudu. Demokratickí lídri vždy príjmu výsledky volieb. Krajina nepotrebuje novú krízu,“ uviedol vo vyhlásení.

Janukovyč tiež uviedol, že vzťahy s Ruskom budú jeho prioritou vo funkcii prezidenta. „Prioritou pre nás budú vzťahy s Ruskom a SNŠ“ (Spoločenstvom nezávislých štátov). „Naše krajiny sú úzko prepojené ekonomikou, kultúrou a históriou. Naše ekonomiky sa navzájom dopĺňajú. Tieto výhody by mali byť využité pre dobro našich ľudí,“ dodal.

Proruský kandidát Viktor Janukovyč vyhral druhé kolo ukrajinských prezidentských volieb s rozdielom 3,48 percenta, vyplýva to z výsledkov všetkých volebných miestností. Po sčítaní 100 percent odovzdaných hlasov vyhral Janukovyč so ziskom 48,95 percenta, pričom premiérka Julija Tymošenková získala 45,47 percenta hlasov, oznámila ústredná volebná komisia. Ďalších 4.36 percenta voličov nedalo hlas ani jednému z kandidátov. Okolo 1,19 percenta odovzdaných hlasov bolo neplatných. Aj keď sú tieto výsledky oficiálne a kompletné, musí ich ešte raz prepočítať a oficiálne potvrdiť volebná komisia. Tento proces však môže trvať niekoľko týždňov.

Strana premiérky Tymošenkovej však už v utorok vyhlásila, že prezidentské voľby sprevádzali rozsiahle podvody, a že bude na súde brániť právo na slobodné voľby. Tím expremiéra Viktora Janukovyča, ktorý vo voľbách podľa ústrednej volebnej komisie zvíťazil, sa podľa poslanca parlamentu za Blok Julije Tymošenkovej Serhija Soboleva dopustil „cynického porušenia ukrajinských zákonov, tlaku na voličov a širokého arzenálu podvodov“. O pouličných protestoch, ktoré pre prípad volebného neúspechu pred voľbami sľubovala Tymošenková, sa Sobolev nezmienil.

Údajná snaha zmanipulovať prezidentské voľby v roku 2004 v prospech proruského kandidáta Janukovyča vyústila do oranžovej revolúcie, ktorá vyniesla k moci Tymošenkovú a súčasného prezidenta Viktora Juščenka.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM