Webnoviny - Svet

Podľa Lidströma Slováci sú tímom bez slabín

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

VANCOUVER 23. februára (WEBNOVINY) – Na olympijskom turnaji mužov vo Vancouveri zrejme nie je skúsenejší a zároveň úspešnejší hokejista. Švédsky obranca Nicklas Lidström má 39 rokov a je na svojej štvrtej olympiáde. Je členom Triple Gold Clubu, má na konte štyri víťazstvá v Stanleyho pohári, jedenásť účastí v zápase All Star NHL a tiež šesť úspešných nominácií na prestížnu Norris Trophy. Po víťazstve nad Fínskom (3:0) a priamom postupe do štvrťfinále sa rozhovoril aj o predpokladanom súperovi – tíme Slovenska. Pravda, Slováci si najprv postup medzi osem najlepších musia vybojovať v kvalifikačnom kole proti Nórsku.

„Ak chcete počuť, že ste silní, tak naozaj ste. Keď sa pozriem na súpisku Slovenska, nie je na nej slabé miesto. Všetko sú to hráči, ktorí majú veľké skúsenosti z náročných zápasov v NHL. Skvelí útočníci, solídni obrancovia a výborný brankár. Zdolali ste v skupine Rusov a to niečo znamená,“ uviedol Lidström pre agentúru SITA. Jeho klubový spoluhráč z Detroitu Henrik Zetterberg na otázku, ktorého zo Slovákov považuje za najviac nebezpečného, nemohol povedať meno iného ako svojho bývalého spoluhráča z tímu Red Wings – Mariána Hossu. „Je to útočník, ktorý dokáže zužitkovať takmer každú šancu na skórovanie. Keď mu dáte priestor, využije to a strelí gól. Hossa je jedným z vašich najlepších hráčov,“ skonštatoval Henrik Zetterberg. Robustný obranca Douglas Murray sa pousmial pri zmienke o slovenskom tíme. „Iste, bude to dôležitý zápas, ale ak chceme uspieť, musíme zdolať každého. V tejto fáze turnaja je každý zápas náročný,“ povedal Murray.

Švédske médiá sa už dosť poponáhľali v optimistických predpovediach, lebo napríklad Aftonbladet sa už teraz zamýšľa nad tým, či by boli prijateľnejším súperom pre semifinále Rusi alebo Kanaďania. „Neviem a ani to nechcem vedieť,“ odbil mediálne predpovede kouč výberu „Troch koruniek“ Bengt-Ake Gustafsson a vzápätí vysvetlil: „Mňa teraz zaujímajú Slováci a vlastne ani tí ešte nemajú postup istý. Neviem, čo by sa však museli stať, aby nepostúpili cez Nórov.“

Pred štyrmi rokmi na ZOH v Turíne sa Švédi stali olympijskými víťazmi, ale v súboji so Slovenskom v základnej skupine neuspeli (0:3). Od reprízy tohto duelu delí severanov jeden zápas, v ktorom musia Slováci zdolať Nórov. „Možno už niekde v našich hlavách máme aj štvrťfinále proti Švédom, ale musíme to odtiaľ vymazať a sústrediť sa len na Nórov. Tí sú teraz prvoradí,“ povedal slovenský útočník Marián Gáborík.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM