Zo zahraničia

Podľa Putina Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO: Sú to len TÁRANINY, vyhlásil

Putin vyhlásil, že ak budú Ukrajine dodané stíhačky F-16, zostrelia ich. Zároveň dodal, že Rusko nemá záujem napadnúť krajiny NATO.

Ilustračný obrázok k článku Podľa Putina Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO: Sú to len TÁRANINY, vyhlásil
Zdroj: TASR/AP

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Hovorí, že je to nezmyselné

Putin v prejave k pilotom ruských vzdušných síl povedal, že aliancia vedená Spojenými štátmi sa od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 rozšírila na východ smerom k Rusku, avšak Moskva nemá v pláne zaútočiť na štáty NATO.

„Nemáme žiadne agresívne zámery voči týmto štátom,“ uviedol Putin podľa prepisu vyhlásenia zverejneného vo štvrtok Kremľom.

„Myšlienka, že zaútočíme na nejakú inú krajinu – Poľsko, pobaltské krajiny a Česi sa tiež obávajú -, je úplný nezmysel. Sú to len táraniny,“ povedal ruský prezident.

Hrozí ničením stíhačiek F-16

Kremeľ dlhodobo obviňuje USA z boja proti Rusku finančnou či vojenskou podporou Ukrajiny a tvrdí, že vzťahy s Washingtonom pravdepodobne nikdy neboli horšie.

Putin na otázku o stíhačkách F-16, ktoré Západ prisľúbil poslať na Ukrajinu, povedal, že takéto lietadlá situáciu na bojisku nezmenia. „Zničíme lietadlá tak, ako dnes ničíme tanky, obrnené vozidlá a ďalšie techniku vrátane raketometov,“ povedal Putin a upozornil, že stíhačky F-16 môžu niesť aj jadrové zbrane.

Legitímne ciele

„Samozrejme, ak budú použité z letísk v tretích krajinách, stanú sa pre nás legitímnymi cieľmi, nech sa nachádzajú kdekoľvek,“ uviedol.

Podľa stredajšieho vyhlásenia ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu by mali stíhačky F-16 doraziť na Ukrajinu v najbližších mesiacoch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM