Webnoviny - Svet

Podnikatelia majú o Ukrajinu záujem

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto Foto: SITA/APKYJEV/BRA­TISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Slovenskí podnikatelia nestratili o Ukrajinu záujem napriek tvrdým dopadom hospodárskej krízy, či ťažkostiam s rozvojom kontaktov u nášho východného suseda. „S Ukrajinou sa dá veľmi ťažko a zároveň jednoducho spolupracovať. Nie je tu jednoduchý trh, ale všetko sa dá. Nadviazať osobný kontakt, nájsť si zástupcu v mieste svojho budúceho investovania je veľmi dobrý prvý krok,“ povedal obchodný radca SR v Kyjeve Peter Schuster v rozhovore pre agentúru SITA.

Slovenské firmy podľa nášho obchodného radcu na Ukrajinu naďalej chodia, priznáva však, že to nie je ľahké. A to nielen pre rozsiahlu korupciu a obrovskú byrokraciu v krajine. Zároveň je pre nás konkurent pri vytváraní podmienok pre zahraničných investorov. Pokiaľ ide o korupciu, aj v tejto oblasti musí Ukrajina prijať tvrdé opatrenia. „Otvorene začína o tom hovoriť a pripravovať protikorupčné zákony,“ tvrdí Schuster. Aj v prípade byrokracie sa podľa neho v krajine snažia zjednodušovať legislatívu. Politici na Ukrajine, dopĺňa obchodný radca, napokon pochopili, že v podmienkach politickej nestability, aká vládla v krajine v minulých rokoch, keď sa dlho nevedelo kto bude vládnuť, sa len ťažko môže dariť obchodu a že sem nedostanú žiadneho zahraničného podnikateľa.

Priemerná výška úplatku na Ukrajine podľa ministerstva vnútra dosahuje takmer 24 tis. hryvien, čo je zhruba 2,4 tis. eur. Od začiatku roka odhalili 1700 prípadov uplácania v sume 27,7 mil. hryvien, do ktorých bolo zapojených viac ako tisíc ľudí. Takmer v každom piatom prípade išlo o štátnych úradníkov, o niečo väčší je podiel zástupcov kontrolných orgánov. Najvyššie sumy úplatkov sú v ekonomicky a turisticky rozvinutejších regiónoch krajiny, okrem hlavného mesta Kyjeva na východe a juhu krajiny, ale napríklad aj v najzápadnejšej Zakarpatskej oblasti, hraničiacej so Slovenskom.

„Na každom stretnutí s podnikateľmi hovorím, že na Ukrajinu treba priniesť aj srdce. Ukrajinci sú nám blízki, čo je veľká šanca pre slovenských podnikateľov,“ pokračuje Schuster. Ukrajina napriek všetkému ponúka veľké možnosti aj na podnikanie. Potrebné je však mať podnikateľský plán. Obchodný radca odporúča podnikateľom naštudovať si informácie o krajine a rozhodnúť sa, v čom chcú podnikať. „Dôležité je zvážiť si náklady. Naše obchodno-ekonomické oddelenie je tu na to, aby každému poskytlo základný servis a pomoc pri rozvíjaní podnikateľských aktivít na Ukrajine. Vieme pomôcť pri získaní potrebných kontaktov či zorganizovať prezentáciu v obchodných komorách,“ dodáva Schuster. Samostatné vystupovanie a komerčnú činnosť si však musia podnikatelia zabezpečiť sami.

Obrat vzájomného obchodu SR a Ukrajiny za päť mesiacov tohto roku dosiahol objem 275,06 mil. eur, čo je medziročne viac o 23,2 %. Pasívna bilancia Slovenska predstavovala 57,83 mil. eur. Náš vývoz na Ukrajinu za uvedené obdobie tvoril 108,62 mil. eur a klesol o 0,8 %, zato dovoz z Ukrajiny v objeme 166,45 mil. eur vzrástol o 46,4 %. Ako ďalej vyplýva z údajov o zahraničnom obchode, uverejnených na webovej stránke Ministerstva hospodárstva a výstavby SR, medzi obchodnými partnermi SR patrí Ukrajine podľa obratu 21. miesto. V našom vývoze je Ukrajina 22. a v dovoze je na 18. pozícii.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM