Správy

Podnikatelia, pozorne čítajte: K systému eKasa sa pripojíte od 1. júla 2019

Podnikatelia sa k systému eKasa celoplošne pripoja od 1. júla 2019, pričom platí, že pripájať sa bude možné od 1. apríla do 30. júna budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Podnikatelia, pozorne čítajte: K systému eKasa sa pripojíte od 1. júla 2019
Zdroj: TASR

Médiá o tom informovala poradenská spoločnosť Accace v súvislosti s novelou zákona o používaní elektronických registračných pokladníc (ERP) a on-line napojením všetkých pokladníc na portál finančnej správy eKasa.

Z ERP sa stanú on-line registračné pokladnice (ORP). Pokladnicou tak bude môcť byť nielen klasická ERP, ale aj počítač, tablet či mobil, dodáva poradenská spoločnosť. „Kým doteraz mali podnikatelia možnosť vybrať si napojenie na systémy finančnej správy v podobe virtuálnej registračnej pokladnice dobrovoľne, po novom bude on-line pripojenie na finančnú správu povinné,“ upozornil partner poradenskej spoločnosti Peter Pašek.

Dodal, že podnikatelia by si mali osvojiť viacero nových pojmov, ako napríklad eKasa zóna podnikateľa, unikátny identifikátor kupujúceho, unikátny identifikátor dokladu, podpisový kód podnikateľa, overovací kód podnikateľa a ďalšie.

Pre potreby získania identifikačných a autentifikačných údajov ORP, ktoré sú nevyhnutné na evidenciu tržieb a zasielanie dátových správ do systému eKasa, bude na webovom sídle Finančného riaditeľstva SR zriadená eKasa zóna podnikateľa.

Podľa Pašeka pôjde o webovú aplikáciu, ktorá bude podnikateľovi dostupná po prihlásení sa na portál finančnej správy v časti Osobná internetová zóna. „Podnikateľ získa v rámci tejto zóny prehľad o všetkých svojich pokladniciach eKasa klient a k nim prislúchajúcim identifikačným a autentifikačným údajom,“ vysvetlil. Tieto údaje je potrebné si stiahnuť pre ich následný import do svojej pokladnice eKasa klient na účel jej spustenia.

Súčasne bude eKasa zóna podnikateľovi poskytovať možnosť tvorby prehľadov o všetkých tržbách evidovaných v systéme eKasa, uzatvára poradenská spoločnosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM