Lucia Lauková Správy

Podnikatelia si zvykajú na e-schránky: Vlani nimi prešlo cez 30 miliónov správ

V roku 2017 výrazne stúpol počet ľudí s aktivovanými e-schránkami. Pre používateľov pribudne aj niekoľko nových funkcionalít elektronických schránok.

Ilustračný obrázok k článku Podnikatelia si zvykajú na e-schránky: Vlani nimi prešlo cez 30 miliónov správ
Zdroj: TASR

Počet ľudí s aktivovanými e-schránkami vzrástol v decembri 2017 oproti začiatku toho istého roka takmer trojnásobne. Portálom slovensko.sk prešlo v minulom roku viac ako 30 miliónov správ, čo je dvojnásobok v porovnaní s rokom 2016. Toto zvýšenie sa týka nielen podnikateľov, ktorí majú od 1. júla povinnosť komunikovať so štátom elektronicky, ale aj fyzických osôb, ktoré si e-schránku aktivovali dobrovoľne. Naznačujú to štatistiky Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES).

Povinná elektronická komunikácia

Pod nárast elektronickej komunikácie sa výrazne podpísalo zavedenie spomínanej povinnosti od júla 2017 komunikovať s podnikateľmi elektronicky. „Kým v januári malo aktivovanú e-schránku 32 000 firiem, aktuálne je to 276 111 firiem,“ priblížil Martin Kóňa zo sekcie komunikácie NASES s tým, že komunikácia štátu s podnikateľmi iba od začiatku roka 2017 vzrástla o 5,5-násobok.

Mesačne milión užívateľov

„Teší nás aj stále rastúci záujem občanov o elektronickú komunikáciu so štátom. Pre fyzické osoby je e-komunikácia vecou dobrovoľného rozhodnutia. Počet ľudí s aktivovanými e-schránkami bol v decembri oproti začiatku roka 2017 takmer trojnásobný,“ konštatoval generálny riaditeľ NASES Lukáš Sojka, pričom mesačne sa na portál slovensko.sk prihlási viac ako milión užívateľov. V januári 2017 bolo odoslaných z elektronických schránok viac ako milión správ a v poslednom kvartáli 2017 to boli v priemere takmer štyri milióny správ za mesiac.

Nárast požiadaviek

Ústredné kontaktné centrum slovensko.sk taktiež zaznamenalo nárast v porovnaní s rokom 2016. Kým počas minulého roka vybavilo 81 484 telefo­nických a e-mailových požiadaviek občanov, v roku 2016 ich operátori zaznamenali 29 209. Najviac komunikovali užívatelia 14. novembra, kedy bolo zaregistrovaných 742 požiadaviek.

Pribudne platba kartou

Spustenie centralizovaného doručovania elektronických úradných dokumentov plánuje NASES v tomto roku. Pre používateľov portálu slovensko.sk pribudne aj možnosť platby kartou a niekoľko nových funkcionalít elektronických schránok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM