Aktualizované Zo Slovenska

Podnikatelia žiadajú OTVORENIE prevádzok: Sme zatvorení a máme NULOVÉ tržby!

V otvorenom liste adresovanom Vláde SR uviedli podnikatelia niekoľko požiadaviek. Najlepším riešením je podľa nich otvoriť alebo dostať primerané kompenzácie.

Ilustračný obrázok k článku Podnikatelia žiadajú OTVORENIE prevádzok: Sme zatvorení a máme NULOVÉ tržby!
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Podnikatelia v pondelok odovzdali na Úrade vlády SR otvorený list, v ňom vyzývali vládu k dialógu. Najzásadnejšou požiadavkou je podľa prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Mareka Harbuľáka otvoriť prevádzky.

Nulové tržby

„Najzásadnejšia požiadavka je otvoriť. Sme si vedomí, aká je epidemiologická situácia na Slovensku, ale ak sa situácia zlepšuje, tak podmienky sú voči nám diskriminačné,“ poznamenal Harbuľák. Pokračoval, že sa snažia poukazovať na problémy, s ktorými sa potýkajú.

„Sme zatvorení, máme nulové tržby. Prvú vlnu sme prežili vďaka finančným rezervám, ktoré podnikatelia mali, druhú vďaka štátnej pomoci, tú tretiu už nemáme z čoho. Najlepším riešením je otvoriť. Ak máme zostať zatvorení, požadujeme primerané kompenzácie,“ do­dal.

Bez diskriminácie

Vláda podľa otvoreného listu podnikateľov prehliada požiadavky ľudí zo segmentu HORECA. Medzi požiadavkami bolo naplnenie verejného prísľubu, že „vakcína je sloboda“ a otvorenie všetkých prevádzok 18. decembra v rovnakom režime, ako sú otvorené ostatné prevádzky v iných segmentoch.

Ďalej záchrana pre cestovný ruch okamžitým zvýšením podpory z rezortu dopravy z 10 % na 20 % z poklesu tržieb. Okrem toho aj obnovenie schémy prvej pomoci „Plus plus“ od momentu uzatvorenia prevádzok v tomto roku pre udržanie a záchranu pracovných miest v cestovnom ruchu a tiež schválenie a zavedenie zníženej sadzby 10 % DPH na gastroslužby od 1. apríla budúceho roka. Poslednou požiadavkou boli jasné pravidlá fungovania pre gastro a hotely a celý cestovný ruch bez diskriminácie.

Reakcia Kollára

Iniciatívu gastrosektora a cestovného ruchu víta predseda Národnej rady (NR) SR a líder koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár. Zároveň povedal, že dnešok vníma ako upozornenie na sektor, ktorý sa nachádza v ťažkých situáciách. „Tento sektor bol najdlhšie zavretý a je najviac postihnutý. Pomoc zo štátu nebola taká, aká by ich bola schopná zachrániť,“ uviedol predseda NR SR.

„Mali päť hlavných požiadaviek, za seba môžem povedať, že v prvých dvoch ich okamžite vieme podporiť,“ dodal Kollár. Ostatné je na rokovaní medzi jednotlivými rezortmi.

Sektoru sa dá podľa Kollára pomôcť tak, že ho buď štát vyfinancuje, na čo ale nemá peniaze, alebo ho otvorí. „Sme za to, aby sme ich otvorili od 25. decembra. V prípade, že sa po 9. – 10. januári ukáže, že počty prípadov budú pribúdať, tak potom zavrieme po vzore Rakúska, Česka, či Poľska,“ komentoval Kollár. Otvorené prevádzky po 25. decembri by mali byť v režime očkovaní a prekonaní. Podľa Kollára chcú prevádzky iba OP a sú pripravení sa k tomu zodpovedne postaviť a prísne to kontrolovať.

Premiér rieši kompenzácie

So zástupcami gastrosektora a cestovného ruchu rokoval o aktuálnej situácii a možných opatreniach aj premiér Eduard Heger. „V tejto chvíli je kľúčové vyriešiť otázku kompenzácií a čerpanie schém pomoci pre podnikateľov v gastrosektore a turizme. Hovorili sme aj o možnostiach opätovného prechodu na COVID automat. Tu je potrebné zdôrazniť, že musíme počkať na dáta týkajúce sa variantu omikron, ktorý môže automat ovplyvniť," uviedol Heger.

Predseda vlády zároveň na stredu 22. decembra zvolal pracovné stretnutie medzi zástupcami gastrosektora a cestovného ruchu a rezortov zdravotníctva, hospodárstva, financií, dopravy a práce. Spolu s príslušnými ministrami chce riešiť zostávajúce otvorené otázky týkajúce sa tohto segmentu podnikania, ktorý najviac doplatil na epidémiu.

„Momentálne je však zložitá pandemická situácia a pri prehodnocovaní opatrení musíme myslieť najmä na situáciu v nemocniciach,“ dodal premiér.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM