Webnoviny - Svet

Podolák sa vyjadril k hroziacemu krachu MFK Košice

WEBNOVINY.SK

Zľava: Momodou Ceesay zo Žilinya Ivan Dokovič a Uroš Matič z Košíc v zápase MFK Košice – MŠK Žilina 11. kola futbalovej Corgoň ligy. Košice. Foto: SITA/Ivan Fleischer KOŠICE 12. októbra (WEBNOVINY) – O rozruch na domácej futbalovej scéne sa v poslednom čase postarali informácie o možnom krachu klubu MFK Košice, aktuálne 11. mužstva Corgoň ligy. Podľa denníka Korzár hrozí MFK konkurz a klubu zánik. Dôvodom sú dlhy po lehote splatnosti vo výške jeden milión eur. Tieto informácie na internetovej stránke košických futbalistov (www.mfkkosice.sk) potvrdil aj prezident MFK Košice Blažej Podolák. Podľa neho k tomuto katastrofickému scenáru príde, ak radnica Košíc nezmení svoj postoj k futbalu v tomto meste. MFK na hranu holej existencie priviedli najmä dlhy z jeho strany, respektíve neplnenie sľubov zo strany poslancov košického mestského zastupiteľstva (MZ).

„Mesto musí nájsť prostriedky, aby zafinancovalo sumu, ktorú malo dať. Je to približne 250 000 eur. Potom prispejem i ja svojou čiastkou a uvidíme, či sa nám podarí predať nejakého hráča. Do budúcnosti si však musíme spresniť priority. Teda, či je vôbec ochota a záujem pomáhať futbalu v meste,“ citovala webová stránka MFK slová jeho šéfa. „Súčasný stav ma už prestáva baviť. Je predsa nenormálne, keď jeden akcionár robí všetko pre to, aby bol futbal v meste, a druhý zasa, aby nebol. Buď sa dohodneme, alebo nie. Určite však nie tak, že mesto vycúva z klubu. Veď to je jeho klub. Ja môžem vycúvať, keď poviem, že ma to už nebaví a nemôžem financovať klub,“ konštatoval prezident MFK, ktorého firma Steel Trans Ličartovce je 50-percentným majiteľom košického klubu. Vlastníkom zvyšných 50 percent akcií je práve košická radnica.

Podľa B. Podoláka klub najviac dlhuje na platoch hráčov a trénerov. „Presnejšie na prémiách, keďže sa snažíme vyplácať základné platy. Dlh je síce miliónový, no polovica z neho sa datuje ešte k vzniku klubu, keď sme urobili umelý trávnik, zrekonštruovali Lokomotívu, dali do prevádzky turniketový systém. Dlh tvoria aj odvody, nájom na Lokomotíve, doprava a podobne. Určite nestojíme tak, že by klub musel ísť do konkurzu. Pokiaľ by sa však mesto vyjadrilo tak, že nebude podporovať futbal, tak sa musia spraviť nejaké konkrétne kroky,“ vysvetlil aktuálny stav B. Podolák, ktorý ako štatutár klubu by podľa zákona musel v prípade krachu dať túto akciovku do konkurzu. "Zákon o konkurze jasne hovorí, že by som tak musel spraviť, ak akciovka nevie dlhodobo splácať svoje záväzky. Samozrejme, neurobil by som to sám bez toho, aby nebolo riadne zasadnutie predstavenstva klubu. Je len na akcionároch, či pôjde firma, v našom prípade klub, do likvidácie a bude vyhlásený konkurz, alebo zadotujú klub do takej miery, aby vedel vyrovnať stratu a mohol fungovať ďalej.“

Podľa istých zdrojov by do klubu mohol prísť ďalší akcionár, ktorý by pomohol v nepriaznivej situácii. „Či som s ním už rokoval? Ja nemusím rokovať. Lebo ja svoje záväzky plním. Problém má mesto a ono by malo s niekým rokovať. Zatiaľ sa tak podľa mojich informácií nedeje. Napriek tomu, že je kríza, ktorá zasiahla i moju firmu Steel Trans, plním všetko, k čomu som sa zaviazal. Aj preto celkom nerozumiem slovám, že mesto chce vycúvať z klubu. Ja si môžem povedať, že vycúvam z MFK, lebo druhý akcionár neplní dohodu. Nestojí mi to za to, aby som klub financoval a ešte aby ma vláčili po novinách. Ja však mám ku klubu iný vzťah. Stál ma nemálo úsilia a nemálo vlastných peňazí. Už ma to však tiež prestáva baviť,“ reagoval na túto tému Blažej Podolák, ktorý na príklade mestských dotácií do MFK presne definoval, koľko financií do košického klubu už vložil on ako majiteľ firmy Steel Trans. „Keďže mesto od júna 2005, kedy klub vznikol, podporilo futbalové aktivity sumou 3,3 milióna eur, podľa memoranda som rovnakou sumou musel prispieť i ja ako druhý 50-percentný akcionár. Na druhej strane som zohnal ďalšie milióny eur cez firmy, ktoré so mnou spolupracujú. Preto sa teraz pýtam: prečo mesto v rámci svojich aktivít dodnes nezohnalo ani jedného sponzora? Sám som vravel predstaviteľom mesta, že nemusia MFK podporovať z rozpočtu mesta. Prečo práve peniaze z mestského rozpočtu, keď v meste je mnoho podnikateľov a firiem? Prečo mesto neosloví nejakých investorov alebo firmy, s ktorými spolupracuje, aby sa podieľali aj na financovaní klubu? V memorande sa predsa jasne píše, že akcionár má zabezpečiť prostriedky, nikde sa nepíše, že ich musí dať len z vlastného rozpočtu,“ položil prvý muž košického futbalu niekoľko otázok, na ktoré už dlhšie obdobie nedostal z mesta odpovede.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM