Aktualizované han Politika

PODPORÍ Čaputová reformu národných parkov? JEDNOZNAČNÁ reakcia prezidentky

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje reformu národných parkov. Verí, že novela dostane v parlamente potrebnú podporu.

Ilustračný obrázok k článku PODPORÍ Čaputová reformu národných parkov? JEDNOZNAČNÁ reakcia prezidentky
Zdroj: TASR/AP

Uviedol to riaditeľ komunikačného oddelenia Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej. Hlasovanie o reforme národných parkov sa v pléne Národnej rady (NR) SR očakáva v utorok.

„Prezidentka jej prijatie považuje za potrebný krok nielen pre ochranu prírodného bohatstva, ale aj pre presadzovanie prírode blízkeho hospodárenia,“ uviedol Matej.

O akú reformu ide?

Reformou národných parkov by sa mali štátne pozemky v národných parkoch previesť pod ochranárov. Pred budovou parlamentu v utorok ráno protestujú odporcovia aj zástancovia reformy. Poslanec NR SR Jaromír Šíbl (OĽANO) predstavil rozsiahly pozmeňujúci návrh, ktorý má byť výsledkom diskusie s viacerými subjektmi. S reformou nesúhlasí hnutie Sme rodina a nepodporí ju.

Výhrady majú aj ďalší koaliční poslanci.

Kritika opozície

Opozičný Smer-SD si myslí, že reforma národných parkov je potrebná, no aktuálny návrh treba prepracovať. Návrh podľa poslanca Richarda Takáča (Smer-SD) likviduje vidiek, hovorí, že ohrozené sú tisícky pracovných miest. Smer-SD tiež kritizuje, že reforma neprešla klasickým dlhším pripomienkovaním.

„Každá reforma by sa mala začínať písmenom A, táto reforma sa začína krokom štyri, päť. Smer-SD nie je proti ochrane lesov, prírody,“ vyhlásil na utorkovej tlačovej konferencii Takáč. Smer-SD je za to, aby sa správy pozemkov presunuli „pod jednu strechu“, no treba podľa neho najprv povedať, čo je potrebné presúvať. Hovorí tiež o potrebe vykonať revíziu a zonáciu všetkých národných parkov.

Ak návrh prejde, chcú ho podľa poslanca zanalyzovať, či sa z hľadiska ústavnosti nedotýka práv občanov. Budú tiež apelovať na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zákon nepodpísala. Ak návrh prejde a v budúcnosti bude Smer-SD súčasťou vlády, túto legislatívu podľa Takáča zrušia.

Smer-SD tiež kritizuje, že návrh podali poslanci a nie vláda. Tým sa podľa strany obišiel klasický legislatívny proces. Zo 130 pripomienok sa podľa Takáča zapracovalo 25. Kritizuje tiež, že pôvodný návrh mal jednu stranu, no pozmeňujúci návrh z koalície je rozsiahlejší.

Dotknutý vidiek?

„Pri takejto zásadnej reforme musí diskusia prebiehať minimálne rok so všetkými dotknutými, s vidiekom, lesníkmi, poľovníckou komorou, mimovládnymi organizáciami, ako aj s opozíciou,“ skonštatoval.

Reforma bude mať podľa Takáča dosah na podnikateľské prostredie. Je to podľa neho totálna likvidácia vidieka. Takáč tiež pripomenul, že ministerstvo financií upozornilo na to, že návrh neobsahuje riešenie, odkiaľ sa budú čerpať finančné prostriedky.

Návrh legislatívy hovorí o tom, že správa štátnych pozemkov v národných parkoch sa má presunúť pod Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR.

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM