Správy

REAKCIE politikov na oznámenie o demisii ministra vnútra Tomáša Druckera

Podpredseda SNS Anton Hrnko nie je nadšený demisiou ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD).

Ilustračný obrázok k článku REAKCIE politikov na oznámenie o demisii ministra vnútra Tomáša Druckera
Zdroj: TASR

Podpredseda SNS Anton Hrnko nie je nadšený demisiou ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD).

„Je ho škoda, minister Drucker rozbehol dôležité zmeny v rezorte týkajúce sa voľby policajného prezidenta a organizácie okolo policajnej inšpekcie,“ povedal politik.

Hrnko ale rozumie dôvodom, prečo sa Drucker rozhodol podať demisiu. „Pretože ak niekoho odvolávate, musíte mať na to pádne argumenty a je niekedy ťažké pripustiť si, že časť verejnosti má na vec iný názor,“ povedal Hrnko s tým, že Drucker má v tejto veci zrejme iný prah bolesti.

„Nie je dobré zasahovať do organizácie policajného zboru,“ odpovedal Hrnko na otázku, či by on bol za odvolanie Gašpara. Tvrdí totiž, že polícia má práve za jej súčasného vedenia veľkú šancu na vyriešenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) berie na vedomie rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) odstúpiť z funkcie. Tým, že ide o vnútornú záležitosť Smeru-SD, nebude sa k tomu bližšie vyjadrovať, uviedol pre TASR Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

Na rozhodnutí ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) odstúpiť zo svojej funkcie je jasne vidieť, kde sa v hierarchii moci nachádza on a kde policajný prezident Tibor Gašpar. Pre TASR to povedal líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár.

„Toto je krásny príklad, akú silu má u nás táto štátna mafia. Keď si povie, že pre ňu je prioritné udržať vo funkcii policajného prezidenta Gašpara, tak je ochotná pre to obetovať aj novopečeného ministra vnútra,“ vyhlásil Kollár. Milan Krajniak zo Sme rodina okomentoval na sociálnej sieti Druckerove rozhodnutie ako útek pred zodpovednosťou. „Ak teda verí (Drucker, poznámka TASR), že Gašpar je OK, prečo potom odchádza?“ napísal.

Koaličnú stranu Most-Híd prekvapilo rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) podať demisiu. „No berieme ho na vedomie,“ povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Most-Híd tvrdí, že navrhované zmeny o spôsobe výberu a menovania vedenia polície považuje za dôležitý systémový krok k obnovovaniu dôvery. „Návrh je v súlade s návrhom strany Most-Híd, ktorý z iniciatívy jej predstaviteľov bol zapracovaný aj do Programového vyhlásenia vlády,“ dodala Debnár.

Rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) podať demisiu prekvapilo podpredsedu Smeru-SD Juraja Blanára. „Dozvedel som sa to z médií a je to pre mňa veľké prekvapenie. Musím sa viac oboznámiť s dôvodmi,“ povedal Blanár pre TASR.

Poslanec Národnej rady SR a bývalý minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) nečakal, že by minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD) odvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Druckerovo rozhodnutie rezignovať na svoju funkciu považuje za pochopiteľné.

„Po včerajšom jednoznačnom vyjadrení premiéra Pellegriniho, že policajný prezident Gašpar je maximálny profesionál, som nečakal, že minister vnútra Drucker by policajného prezidenta odvolal. Ak minister vnútra uvažoval inak, potom považujem jeho rozhodnutie odstúpiť za pochopiteľné,“ uviedol pre TASR Maďarič.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa k rezignácii ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) vyjadrí až po stretnutí s ním. Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. „Predseda vlády SR Peter Pellegrini zaujme stanovisko po osobnom stretnutí s ministrom vnútra Tomášom Druckerom,“ uviedol Úrad vlády SR.

Drucker odstúpenie zo svojej funkcie oznámil v pondelok poobede na tlačovom brífingu. Odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara nie je podľa neho správne ani spravodlivé. „Žiadalo sa odo mňa, aby som dokázal znížiť túto polarizáciu, aby som odvolal Tibora Gašpara. Ale ja si chcem zachovať svoju integritu. Ak si myslím, že tvrdé odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra,“ povedal Drucker.

Gašparov odchod žiadajú ľudia na protestoch, opozícia aj prezident SR Andrej Kiska. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) považuje Gašpara za profesionála, ale avizoval, že bude rešpektovať rozhodnutie ministra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM