Ľubomír Hudačko Regióny

Podrobné hodnotenie rozvoja Prešova: Pozrite si v čom mesto napreduje a kde zaostáva...

Na Slovensku sa prvýkrát hodnotili mestá na základe ekonomickej, sociálnej a infraštruktúrnej sféry. Prešov v tejto štúdii obstál veľmi dobre, v rebríčku dynamiky rozvoja obsadil prvé miesto. Prečítajte si, v akých ukazovateľoch rozvoja miest dominujeme a naopak v akých zaostávame...

Ilustračný obrázok k článku Podrobné hodnotenie rozvoja Prešova: Pozrite si v čom mesto napreduje a kde zaostáva...
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnosť MasterCard predstavila výsledky odbornej štúdie MasterCard slovenské centrá rozvoja, ktorú spracoval tím expertov z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Odborníci hodnotili rozvoj a dynamiku v troch rôznych dimenziách – ekonomickej, sociálnej a v infraštruktúre a verejných službách.

Naše mesto v dynamike na 1. mieste

„Štúdia MasterCard slovenské centrá rozvoja má za cieľ ukázať, ktoré regióny a vybrané mestá sú najrozvinutejšie z hľadiska ekonomického a sociálneho, ktoré majú najlepšiu infraštruktúru a verejné služby,“ uviedol Miroslav Lukeš, generálny riaditeľ MasterCard Europe pre Slovensko a ČR. V rámci indexu dynamiky rozvoja si Prešov počínal najlepšie zo všetkých miest na Slovensku!

Prešov je v počte obyvateľov tretím najväčším mestom na Slovensku. Horšie dopravné napojenie a geografická blízkosť investične atraktívnejších Košíc ho v rozvoji mierne znevýhodňujú. Napriek tomu vyniesol mestu index rozvoja s úrovňou 59,13 šieste miesto a v rámci indexu dynamiky rozvoja si Prešov počínal najlepšie zo všetkých miest – získal prvú pozíciu s 85,81 bodu.

Ekonomika a sociálna dimenzia zaostávajú

V ekonomickej oblasti získal Prešov piatu pozíciu. Na tomto výsledku sa podpísal predovšetkým tretí najvyšší počet patentov. V sociálnej dimenzii, kde mesto obsadilo nelichotivé 11. miesto, je najväčším problémom podiel dlhodobo nezamestnaných, ich nárast je však v sledovanom období miernejší, ako vo väčšine ostatných miest. Výborne si Prešov viedol v dynamike rozvoja v dimenzii infraštruktúry a verejných služieb. Mestu sa podarilo zvýšiť počet prepravených osôb v MHD a zároveň vylepšiť aj úroveň školstva, kde získalo mesto štvrté najlepšie miesto.

„Mestá sú prirodzenými centrami ekonomickej, vzdelanostnej, kultúrnej, sociálnej a športovej oblasti, teda reálneho života. Táto dynamika nás teší o to viac, že mesto Prešov je hlavným mestom regiónu s najnižším príjmom HDP. Ukazuje sa však, že spolupráca mesta Prešov s Prešovským samosprávnym krajom, Prešovskou univerzitou, podnikateľskou sférou a tretím sektorom vytvára podmienky pre adekvátny život aj v regióne ďaleko od hlavného mesta, kde sa bez podpory centra a napriek absenciám výrazných dotácií štátu do priemyslu a infraštruktúry darí zabezpečovať dôstojný život,“ povedal k zverejnenému výsledku primátor mesta Prešov Pavel Hagyari.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM