Martin Sýkora Správy Regióny

Podtatranské múzeum je už 2,5 roka zatvorené: Dôvodom je jeho obnova

Už dva aj pol roka sú brány Podtatranského múzea zatvorené. Práve tak dlho totiž prebieha veľká rekonštrukcia, ktorá by po skončení mala vdýchnuť múzeu nový život.

Ilustračný obrázok k článku Podtatranské múzeum je už 2,5 roka zatvorené: Dôvodom je jeho obnova

Stihnú to do Vianoc?

Podtatranské múzeum v Poprade je už takmer 2,5 roka zatvorené, dôvodom je jeho rekonštrukcia i príprava na inštaláciu kniežacej hrobky i ďalších expozícií. „Urobili sme veľký krok dopredu, pretože v týchto dňoch začína dodávateľ privážať podstatnú časť vitrín, ktoré majú slúžiť na vystavenie vybraných exponátov. Pribudne tu viac ako 100 vitrín za cca 150 000 eur. Budú to moderné vitríny, nasvietené a mobilné, rozdelia sa do piatich miestností,“ priblížila vedúca odboru kultúry Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková.

Múzeum je podľa nej už takmer celkom pripravené na inštaláciu novej expozície Poprad a okolie v dejinách vekov, ktorá bude umiestnená na druhom podlaží. Kraj verí, že ešte do Vianoc sa podarí múzeum otvoriť „ako taký vianočný darček pre obyvateľov aj návštevníkov Popradu,“ dodala Fitzeková. Na rekonštrukciu múzea PSK vyčlenil už 2,5 milióna eur. Časť financií si vyžiadala obnova samotnej historickej budovy múzea na námestí i príprava priestorov na novú expozíciu. Približne 200 000 eur pritom pôjde na rekonštrukciu exteriéru a záhrady, kde by mal vyrásť amfiteáter a drevené stánky pre remeselníkov.

Zdroj: TASR

Na hrobku si počkáme ešte rok

„Začíname s druhým nadzemným podlažím a expozíciou Poprad, pretože ak by sme čakali na kniežaciu hrobku, ktorá je momentálne uložená v Slovenskej akadémii vied v Nitre, tak by sme museli na otvorenie čakať minimálne ďalší rok,“ konštatovala Fitzeková. Konzervácia hrobky, ktorá sa realizovala v nemeckých ateliéroch, bola podľa nej veľmi náročná. Predovšetkým dlhé drevené trámy, ktoré sú jej súčasťou, skomplikovali reštaurátorom prácu a ich konzervácia trvala oveľa dlhšie, ako sa predpokladalo. „Preto tento proces ešte stále nie je uzatvorený, časť hrobky je už v Nitre, na časť čakáme ešte z Nemecka. Teraz je ťažké povedať, či sa ju podarí priviezť do Popradu koncom budúceho roka, alebo až začiatkom roka 2019,“ doplnila Fitzeková s tým, že priestory v múzeu sú už na inštaláciu hrobky pripravené.

Hrobku germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia nášho letopočtu sa podarilo odkryť pri výstavbe priemyselného parku v Poprade – Matejovciach v roku 2006. Vo výnimočných pôdnych podmienkach v hĺbke päť metrov sa dokonale zachovala zastrešená zrubová komora s dreveným sarkofágom spolu s vnútorným zariadením, koženými a textilnými zvyškami odevu zomretého i ďalšími predmetmi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM