Rôzne

Podvodníci sú čoraz rafinovanejší: Ministerstvo varuje seniorov

Ministerstvo vnútra SR varuje všetkých slovenských seniorov pred možnými nekalými praktikami podvodníkov.

Ilustračný obrázok k článku Podvodníci sú čoraz rafinovanejší: Ministerstvo varuje seniorov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ministerstvo vnútra (MV) SR varuje pred podvodníkmi, ktorí sa zameriavajú na seniorov a dáva do pozornosti webovú stránku, na ktorej sa pripomínajú najčastejšie legendy podvodov. TASR o tom informoval riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Jaroslav Taldík.

Rezort vnútra pripomína, že podvodníci sú aktívni aj v letných mesiacoch. Zameriavajú sa hlavne na seniorov, „ktorí sú citlivou a viac ohrozenou skupinou obyvateľstva“, spresňuje Taldík.

Podvodníci majú využívať predovšetkým vek, dôverčivosť, ale najmä ochotu seniorov pomôcť inému. „Odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR preto odporúča neustále zdieľať medzi staršími ľuďmi najčastejšie legendy podvodov.“ Tie nájdu na internetovej stránke www.desatoro.sk.

„Podvodníci sú čoraz rafinovanejší a vynaliezavejší a človek so slabšou pamäťou či zdravotným postihnutím je proti nim v absolútnej nevýhode,“ uvádza Taldík. Ministerstvo dodáva, že dôchodcovia často odhalia krádež aj niekoľko týždňov po udalosti, potom si ťažko spomenú, kto ich okradol.

Rezort vnútra žiada občanov, aby tieto informácie pripomínal svojím starším príbuzným aj opakovane. „Môžete im tak veľmi pomôcť a v prípade núdze budú vedieť reagovať.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM