Rôzne

Pokémoni alebo kód, ktorý vám pokazí telefón či tablet? Dajte si pozor, čo sťahujete!

Popredná softvérová firma ESET objavila škodlivý kód, ktorý sa vydáva za populárnu hru Pokémon Go. Zarážajúce je, že ide produkt, ktorý si môžete stiahnuť v oficiálnom obchode Google Play.

Ešte predtým, ako sa na Slovensko dostala oficiálna verzia novinky (u nás od 16. júla), ktorá pred pár dňami spôsobila na celom svete obrovský boom, sa Pokémon Go u nás objavoval prostredníctvom variantu, ktorý mohol poškodiť mobily či tablety. O tejto hrozbe informoval web softvérovej spoločnosti ESET.

PREČÍTAJTE SI: Hra, pri ktorej ide o zábavu i život! Pokémoni po čase opäť útočia a darí sa im to

Neriešiteľný problém?

Nedočkavci si tak za pár chvíľ mohli poškodiť mobilné zariadenie. Nebezpečný kód totiž okamžite po spustení zablokuje obrazovku mobilného telefónu či tabletu používajúceho platformu Android a núti užívateľa k jeho reštartu. Ide o aplikáciu PI Network, ktorá sa už ale po opätovnom „nabehnutí“ systému neukazuje, beží však stále na pozadí a kliká na online porno reklamu. Zaujímavosťou je, že je to vôbec prvý prípad, kedy sa lockscreen funkcionalitu podarilo dostať priamo do Google Play.

Jednoduchá rada, ako škodlivý softvér odstrániť, znie – treba sa dostať cez Nastavenia a Správu aplikácií až k PI Network a manuálne ju zmazať.

PREČÍTAJTE SI: Hromadné chytanie pokémonov sa nekonalo. Zlyhala technika

Ďalšie patálie

PI Network ale nie je jediným problémom, ktorý vás pri snahe zahrať si Pokémon Go stretne. ESET, spoločnosť celosvetového rozsahu, vystríha aj pred aplikáciami Guide & Cheats for Pokemon Go a Install Pokemongo, ktoré považuje za Android/FakeApp. Ide o niečo iné, ako sa na prvý pohľad zdá. Konkrétne sľubuje navýšenie herných mincí, ale v skutočnosti užívateľa prihlasuje k predraženým službám.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM