Regióny

Pokračuje jej obnova. Izba uhorských kráľov v humenskom kaštieli je unikátom

V humenskom kaštieli pokračuje reštaurovanie Izby uhorských kráľov. Aktuálne prebieha obnova prvej pätice veľkých obrazov s portrétmi panovníkov.

Ilustračný obrázok k článku Pokračuje jej obnova. Izba uhorských kráľov v humenskom kaštieli je unikátom
1
Galéria

Izba uhorských kráľov v kaštieli v Humennom je unikátom na Slovensku. Jej výzdoba vznikla v poslednej tretine 18. storočia na podnet grófa Štefana Csákyho. Priblížila to Ivana Strakošová z Vihorlatské­ho múzea.

Podľa slov tejto odborníčky, pôvodný zámer vytvoriť portréty uhorských kráľov priamo na omietku sa nepodaril. „Majster maliar zistil, že omietka je nekvalitná a nemôže na nej pracovať. Bolo rozhodnuté, že autor vytvorí namiesto pôvodného plánu obrazy s portrétmi jednotlivých panovníkov. Tak vznikla séria obrazov na plátne a dreve, spolu 15 veľkých obrazov a 15 malých medailónov.“

Každý z portrétov je vyobrazený v podobe iluzívnych búst panovníkov v oválnych medailónoch, pod ktorými sú uvedené informácie o jeho poradí medzi kráľmi a dobe panovania, v dolnej kartuši je krátky latinský nápis – zhodnotenie vlády panovníka. „Autor sa inšpiroval dielom Františka III. Nadasdyho z roku 1664. Kniha sa zachovala, čo je pre nás výhodou, pretože bustu Ľudovíta I. je potrebné úplne zrekonštruovať,“ doplnila I. Strakošová.

Reštaurovania sa ujal akademický maliar Ľubomír Cáp. I keď ide o maľby na plátne, sú realizované technikou secco. O poskytnutie finančných prostriedkov na reštaurovanie prvej pätice veľkých obrazov s portrétmi panovníkov predložilo Vihorlatské múzeum v Humennom v roku 2016 žiadosť Fondu na podporu umenia – nezávislej verejnoprávnej inštitúcii zabezpečujúcej podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu.

Titulné foto: ilustračné

V galérii: Jeden z reštaurovaných obrazov

Jeden z reštaurovaných obrazov. Vyobrazený Otto, uhorský kráľ
1
Galéria
Zdroj: Vihorlatské múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM