Webnoviny - Svet

Pokračuje kauza Slánske lesy

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA BANSKÁ BYSTRICA 7. septembra (WEBNOVINY) – Výsluchom svedkov a čítaním listinných dôkazov pokračovalo dnes na Krajskom súde v Banskej Bystrici odročené hlavné pojednávanie v kauze Slánske lesy. Prokurátor v nej stíha za trestné činy podvodu a falšovania verejných listín podnikateľa Milana I., notára Ferdinanda O. a bývalého riaditeľa Správy katastra Pavla P.

Podľa prokurátora trojica obžalovaných ako organizovaná skupina v roku 1998 pripravila Slovenskú republiku a ďalších vlastníkov približne o šesťtisíc hektárov lesných a iných pozemkov v hodnote viac ako 1,3 miliardy korún (43 152 094,54 €). Inkriminovanú pôdu získala dnes už nebohá údajná dcéra grófa Ladislava Károlyiho Mária Dušičková na základe notárskeho osvedčenia, ktoré jej vydal obžalovaný notár Ferdinand O. Pôdu následne vložila ako nepeňažný vklad do spoločnosti Slánske lesy s.r.o., kde je spoločníkom a konateľom manžel jej vnučky, obžalovaný podnikateľ Milan I. Majiteľkou pôdy sa Dušičková stala na základe notárskych osvedčení obsahujúcich nepravdivé skutočnosti o vlastníckom práve k nehnuteľnostiam.

Predseda urbárnikov z obce Byšta uviedol, že členkou od založenia spoločenstva bola i Mária Dušičková s manželom. Lesné a iné pozemky urbárnici kúpili v roku 1935 od grófa Károlyiho. Dušičkovú svedok poznal osobne a označil ju za jednoduchú ženu, ktorá „chodila na pole a domov“. Nevedel, že by bola vybavovala nejaké pozemky. Podľa svedka v obci s asi dvesto obyvateľmi by sa určite nebolo ututlalo, keby mala Dušičková „grófsky“ pôvod. Predseda urbárnikov tiež vyhlásil, že bývalý starosta obce a zároveň jeho predchodca komunikoval s obžalovaným podnikateľom Milanom I. o tom, že „keď sa skončí súd, tak podnikateľ vráti pozemky urbárnikom“. Milan I. to poprel a povedal, že o pozemkoch v Byšte a okolí sa s nikým z tejto obce nikdy nebavil. Spoločenstvo urbárnikov sa domáha navrátenia viac ako 30 hektárov lesa. Ich vlastníkom je Milan I., ale z rozhodnutia súdu ich spravuje štátny podnik Lesy SR.

Vypovedal i majiteľ autoservisu z Trebišova, ktorý v roku 1998 opravoval auto obžalovaného riaditeľa katastra. Uviedol, že spolu s riaditeľom zháňali na pokazené auto náhradné diely a opravu urobil zadarmo. Nevysvetlil, prečo náhradné diely zháňali práve v inkriminované dni, počas ktorých podľa prokuratúry mal obžalovaný riaditeľ voziť grófa Károlyiho po Slovensku.

Obžalovaní vinu popierajú. Ak ich súd uzná za vinných, hrozí im trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM