Zo zahraničia

Poliaci prišli o plyn z Ruska: Nepríjemnú správu sa dozvedeli aj Bulhari

Podľa správy serveru, ktorému informácie poskytli neoficiálne zdroje, Rusko tak pravdepodobne reagovalo na odmietnutie Poľska prispôsobiť sa požiadavkám Moskvy a zaplatiť za dodávky plynu v rubľoch.

Ilustračný obrázok k článku Poliaci prišli o plyn z Ruska: Nepríjemnú správu sa dozvedeli aj Bulhari
Zdroj: TASR

Rusko zastavilo dodávky zemného plynu do Poľska prostredníctvom plynovodu Jamal, tvrdí server Onet.pl, na ktorý sa odvolala agentúra PAP.

Neplatili v rubľoch?

Podľa správy serveru, ktorému informácie poskytli neoficiálne zdroje, Rusko tak pravdepodobne reagovalo na odmietnutie Poľska prispôsobiť sa požiadavkám Moskvy a zaplatiť za dodávky plynu v rubľoch. Ako zdroje pre Onet.pl dodali, Poliaci mali zaplatiť za plyn v ruskej mene najneskôr v piatok 22. apríla.

Podľa serveru ruská strana zatiaľ nepotvrdila, že by zastavenie dodávok plynu cez Jamal do Poľska malo súvis s nezaplatením dodávok v rubľoch. Dodal však, že situáciu začali riešiť na poľskom ministerstve klímy a životného prostredia.

Európske ceny plynu v reakcii na správy z Poľska vzrástli o 17 %, informovala neskôr agentúra Bloomberg. Navyše, ako pre ňu uviedla hovorkyňa prevádzkovateľa poľského plynovodného systému Gaz System Iwona Dominiaková, Poľsko je na prípadné výpadky v dodávkach plynu pripravené a spotrebitelia utorkové zastavenie dodávok nepocítia.

Stopka aj pre Bulharov

Ruský plynárenský koncern Gazprom informoval bulharský Bulgargaz, že od stredy (27. apríla) zastaví dodávky plynu do Bulharska. V utorok večer o tom informovalo bulharské ministerstvo energetiky. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Ministerstvo v hlavnom meste Sofia spresnilo, že spolu so štátnymi plynárenskými spoločnosťami podniklo kroky na nájdenie alternatívnych riešení s cieľom vyriešiť vzniknutú situáciu. Podľa bulharského rezortu energetiky nateraz nie sú potrebné žiadne obmedzenia v spotrebe plynu v tejto balkánskej krajine, ktorá pokrýva viac ako 90 percent svojich potrieb dovozom z Ruska, napísala agentúra Reuters.

Správa o zastavení dodávok ruského zemného plynu do Bulharska prišla po tom, ako Gazprom v utorok informoval, že od stredy zastavuje dodávky suroviny aj do Poľska, konkrétne cez plynovod Jamal.

Zareagoval aj Fiala

Český premiér Petr Fiala v utorok označil rozhodnutie Ruska zastaviť dodávky plynu do Poľska za vyhrocovanie situácie a porušovanie platných zmlúv. Informáciu je z Fialovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

„Je to ďalší dôkaz toho, že sa musíme postupne zbaviť závislosti od ruských fosílnych palív,“ napísal Fiala na Twitteri.

Premiér dodal, že poslanecká snemovňa Parlamentu ČR schválila zníženie spotrebnej dane na pohonné hmoty, ako to navrhla česká vláda. „Tento zákon pomôže všetkým občanom a dopravcom, aby za palivá platili menej v období, keď ich ceny výrazne rastú,“ napísal.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM