Mário Hudák Regióny

Policajný chaos v Zborove: Obuškami na dieťa aj tehotnú ženu

Neprimeraný zásah policajtov rómskej osade pri Bardejove zmobilizoval médiá, policajné prezídium aj Kaliňáka.

Ilustračný obrázok k článku Policajný chaos v Zborove: Obuškami na dieťa aj tehotnú ženu
Foto: Mário Hudák / Zdroj: Bardejovský Reportér

ZBOROV. V stredu 24. mája obletel sociálne siete amatérsky videozáznam zobrazujúci na neprimeraný zásah policajtov v rómskej osade. Podvečer 16. apríla bola do rómskej osady v obci Zborov pri Bardejove privolaná policajná hliadka kvôli šarvátke medzi Rómami. Na videu sa policajti zaháňajú obuškami na ľudí, ktorí nekladú žiaden aktívny odpor. Útočili aj na deti a surovo zrazili na zem staršiu ženu.

Pracovníkom Európskeho centra pre Rómov obyvatelia osady povedali, že policajti sa večer po zásahu vrátili a donútili ich ostatné videá z telefónov vymazať. Rómovia tvrdia, že zásah si natočili viacerí, zachovalo sa však len jediné video.

Starosta: Neviem čo sa stalo

Čo sa vlastne 16. apríla v zborovskej rómskej osade stalo, sme sa opýtali aj starostu obce Jána Lukáča. „Ja neviem čo sa tam stalo. V Zborove je polícia, treba ísť tam a opýtať sa ich. Boli tu už aj z Ministerstva vnútra aj nejakí radcovia z Úradu vlády, zisťovali čo sa tam stalo. Mne vtedy nikto nič nehlásil, takže bohužiaľ neviem a nebudem komentovať veci, pri korých som nebol. Žiadne stanovisko pre média dávať nebudem.

Rómovia v osade si udalosť spred viac ako mesiaca pamätajú veľmi dobre a aj dnes nám ju v osade živo opisujú. Na jednej z ulíc sa v utorok po Veľkej Noci o pol šiestej večer strhla šarvátka, do ktorej sa zapojili viacerí podgurážení členovia dvoch znepriatelených rodín, ženy aj muži. Okolo incidentu sa hneď zbehla polovica osady a niekto zavolal policajnú hliadku.

Marek Šivak ukazuje ranu po policajnom obušku.
Marek Šivak ukazuje ranu po policajnom obušku. / Foto: Mário Hudák / Zdroj: Bardejovský Reportér

Rómovia: Bili hlava nehlava

Podľa Mareka Šivaka po prvej policajnej hliadke zo Zborova, prišlo o chvíľu ďalších šesť policajných áut, z ktorých vyskočilo viac ako desať policajtov a začali účastníkov roztržky aj prizerajúcich, biť hlava nehlava. Boli v čiernom a na hlavách mali barety.

„Jedna pani tu iba sedela na schodoch a pozerala sa, skočil k nej policajt, chytil ju a hodil na zem. Stála tu aj tehotná žena, udreli ju obuškom a zvalili na zem. Odpadla, musela ju preberať a ošetrovať sanitka,“ hovorí Šivak a ukazuje na ramene ranu po policajnom obušku a jazvu po tržnej rane na obočí. „Potom čo ma zbili, som krvácal, dali mi putá, ležal som na zemi, vracal som. Viacerých z osady nás potom museli lekári ošetrovať a zašívať,“ spomína na veľkonočný aprílový policajný „zásah“ v osade Šivak.

Policajti: Vymazať, lebo uvidíte!

„Policajt sa ma opýtal čo tu robím, povedala som, že iba čakám a pozerám sa. Vtedy do mňa sotil a spadla som na zem. Zranila som sa a musela som ísť na pohotovosť,“ hovorí 52-ročná Eva Koľajová.

„Môj manžel si všetko natočil na telefón, ale policajti sa po zásahu do osady vrátili, viacerých čo natáčali a fotili zavolali a prikázali im, aby záznamy vymazali. Vyhrážali sa im, že keď to neurobia, odvedú ich,“ so strachom vykukuje zo svojho domu mladá žena a po chvíli pred nami zatvára dvere.

Obušky, nadávky a psy

S veľkou skupinou Rómov sa spolu s filmovými štábmi televízií presúvame k ďalšiemu domu. Z dverí vychádza mladá Rómka. „Policajti zbili môjho otca, mňa, svokra aj môjho 14-ročného syna. Pritom som iba išla pre syna, ktorý sa tam bol pozrieť lebo som sa o neho bála. Okolo policajtov sme iba prechádzali,“ ukazuje jazvy po policajných ranách tridsiatnička Veronika Kováčová.

„Bili nás ako keby sme ani neboli ľudia. Môjho chlapca udrel dva krát po nohe policajt, ktorý mal na štítku napísané David, druhé meno som nestihla prečítať, dostala som aj ja. Potom nás zavreli do domu, kde ani nebývame, nadávali nám a pustili na nás psov. Kto tade prešiel toho bili alebo zvalili na zem,“ opisuje osudný utorok.

Obuškom dostala aj prizerajúca sa Veronika Kováčová.
Obuškom dostala aj prizerajúca sa Veronika Kováčová. / Foto: Mário Hudák / Zdroj: Bardejovský Reportér

Dvadsaťeurové putá

„Svokra hodili na zem a dali mu putá. Keď som kričala, aby ho nechali a dali mu putá dole, jeden z policajtov mi povedal, aby som mu dala 20 eur, že potom ho pustí. Išla som a peniaze som mu dala, policajt ho potom pustil,“ dodáva pani Kováčová.

Áno, udreli aj tehotnú ženu, ktorá odpadla, potom pribehol jeden vystrašený policajt a prosil nás, aby sme ju zobrali a pomohli jej, pretože ju nemôžu prebrať. Na autách majú “Pomáhať a chrániť”, ale všetci sme tu od nich poriadne dostali obuškami, vrátane detí a tehotnej ženy,“ potvrdzuje svedectvo Mareka Šivaka ďalšia Rómka z osady.

Gašpar: Neprimerané zákroky

“Celý policajný zásah v Zborove pre šarvátku medzi Rómami pôsobil chaotickým dojmom, podľa dostupného videa situáciu na mieste policajti nezvládli,” povedal pre RTVS policajný prezident Tibor Gašpar.

„Zákroky na záberoch sa mi zdajú neprimerané. Na môj podnet som video preposlal na policajnú inšpekciu, ktorá okamžite začne konanie, aby sa celý zásah vyšetril,” dodal Gašpar

Kaliňák: Inšpekcia zásah prešetrí

Minister nechcel hodnotiť adekvátnosť policajného zásahu. Z videa zo zásahu policajtov v Zborove sa nedá vyvodiť záver. Video nie je celé a ak sú nejaké pochybnosti, jediný správny krok je posunúť video policajnej inšpekcii.

„Nemyslím si vôbec nič, pretože tomu videu predovšetkým chýba polovička. Nemôžem posúdiť niečo, čo som vlastne nevidel, a to je rozhodujúce – prečo tam policajti prišli a prečo sa ocitli na opačnej strane v okolí človeka, ktorý tam ležal zranený alebo po nejakom konflikte,“ povedal pre RTVS Kaliňák s tým, že policajné autá sú v spodnej časti záberu, policajti vo vrchnej časti a nie je z videa zrejmé, čo sa dialo medzi tým, ako sa z áut dostali na druhú stranu.

„Policajti boli privolaní na miesto pre konflikt vo vnútri komunity, aby zabezpečili verejný poriadok na mieste a predovšetkým zrejme rozdelili znesvárené tábory, ktoré asi bojovali v nejakej podobe voči sebe, čo nevidíme, pretože tá časť videa chýba. Z toho kúsku, pretože netušíme, čo tomu predchádzalo, sa nedá vyvodiť záver,“ uviedol ďalej minister vnútra.

Čo sa vlastne stalo v zborovskej osade?
Čo sa vlastne stalo v zborovskej osade? / Foto: Mário Hudák / Zdroj: Bardejovský Reportér

Splnomocnenec: Zbytočné násilie

„To čo sa stalo v Zborove, nie je v poriadku. Podľa dostupného videa situáciu na mieste policajti nezvládli. Podľa našich pôvodných informácií vyvolal situáciu spor dvoch bratov, ktorý prerástol do fyzického napádania. Konflikt sledovala celá osada a privolaná policajná hliadka sa nemohla dostať k aktérom konfliktu. Z videa je zrejmé, že keď sa to podarilo, zásahy policajtov na mieste konfliktu boli neadekvátne a smerovali aj na deti a staršie osoby,” uviedol Ábel Ravasz, vládny splnomocnenec pre Rómske komunity.

„Rozumiem, že situácia v Zborove bola napätá, ale policajti by mali takéto situácie zvládať bez zbytočného násilia. Takéto incidenty, naštrbujú dôveru občanov v policajný zbor. Takto nezvládnuté situácie potom sťažujú prácu aj ostatným policajtom. Veríme tomu, že policajná inšpekcia vyšetrí tento incident dôkladne a zaujme jasný záver. O priebehu vyšetrovania budeme informovať priebežne.”

„Policajti sú tu na to, aby pomáhali a ochraňovali. Väčšinou to chápu, ale potom, keď sa dostanú von, zasa sa trochu zvlčia. Donúti ich k tomu prostredie, v ktorom pracujú. Policajt by však mal byť tak psychicky silný a vzdelaný, aby ho nikto nevyprovokoval,“ citoval Ravasz riaditeľa Policajnej školy v Pezinku Ladislava Dovičoviča.

Daniel Džobanik, hovorca Policajného zboru v Prešove sa odvolal na štvrtkovú tlačovú besedu policajného prezídia. „V tejto súvislosti bolo už verejnosti poskytnuté všetko, čo bolo možné. Prípadom sa už zaoberá inšpekcia ministerstva vnútra."

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM