Jakub Forgács Zo Slovenska

Policajti zrealizujú veľkú akciu na cestách: Všetko začne v pondelok, pozrite si ďalšie dôležité info

Ak sadáte za volant, čítajte dôležité info. Muži zákona chystajú veľkú akciu na našich cestách. Kontrolám sa nevyhnú vodiči nákladiakov, autobusov, ale ani ostatných vozidiel, chodci či cyklisti!

Ilustračný obrázok k článku Policajti zrealizujú veľkú akciu na cestách: Všetko začne v pondelok, pozrite si ďalšie dôležité info
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok sa začne celoeurópska dopravno-bezpečnostná akcia, do ktorej sa zapoja aj policajti na celom území Slovenska. Organizuje ju medzinárodná stavovská organizácia Tispol, združujúca služby dopravnej polície európskych štátov. „Počas celého týždňa sa polícia v celej Európe zameria na dodržiavanie povinností vodičov autobusov a nákladných vozidiel. Cieľom je aj takýmto spôsobom prispieť k bezpečnosti cestnej premávky na európskych cestách,“ uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Dopravní policajti budú podľa jej slov dohliadať nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky a kontrolovať predovšetkým dodržiavanie povinností vodičov autobusov a nákladných vozidiel. „Policajti skontrolujú tachografy, aby nedochádzalo k nezákonnej manipulácii s prístrojmi, kotúčmi alebo kartami vodičov. Pozornosti neujde ani dodržiavanie doby odpočinku, povinných prestávok a predpísané doklady, ktoré sú vodiči nákladných vozidiel a autobusov povinní mať pri sebe,“ pokračovala hovorkyňa.

„Kontroly budú zamerané aj na technický stav vozidiel, povolené rozmery a hmotnosť, dodržiavanie predpisov pri preprave nebezpečného nákladu alebo odpadu a ich uloženie. Vodiči nákladných vozidiel, ale aj autobusov by nemali zabúdať ani na používanie bezpečnostných systémov, na ktorých používanie sa polícia bude tiež sústreďovať,“ povedala Baloghová so slovami, že okrem vodičov autobusov a nákladných vozidiel sa kontrolám nevyhnú ani vodiči ostatných vozidiel, najmä tí, ktorí porušujú pravidlá cestnej premávky.

Ako ďalej spomenula, v jesennom období, keď je v ranných hodinách dlhšie znížená viditeľnosť a večer sa skôr stmieva, častejšie dochádza ku kolíziám vodičov motorových vozidiel s nemotorovými účastníkmi cestnej premávky. „Policajti sa preto okrem vyššie spomínaných povinností vodičov zamerajú aj na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholu, stanovených rýchlostí, aj používanie reflexných prvkov chodcami a cyklistami,“ dodalla Baloghová.

Čítajte tiež:

Bezhraničná drzosť zlodejskej štvorky: Z domu potiahli notebook, hádajte po čo sa ešte vrátili!

Streľba v byte na ulici Slobody, kukláči v akcii!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM