Správy Krimi Rôzne

Polícia dvíha varovný prst: Zneužitie tiesňovej linky je trestný čin!

Prípadov, kedy niekto neoprávnene zavolá na tiesňovú linku, neubúda. Polícia pritom v pravidelných intervaloch upozorňuje, že jej zneužitie sa považuje za trestný čin.

Ilustračný obrázok k článku Polícia dvíha varovný prst: Zneužitie tiesňovej linky je trestný čin!
Zdroj: TASR

Tiesňová linka slúži v prípadoch ohrozenia života, zdravia a majetku občanov. Úmyselné oznámenie nepravdivých informácií Policajnému zboru je trestným činom a využitím technologických prostriedkov je možné odhaliť volajúceho, ktorý sa bude musieť za svoje konanie zodpovedať. Pripomenula to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková v súvislosti s nedávnym vyšetrovaním podobných prípadov zneužitia tiesňovej linky.

Polícia tento rok riešila napríklad prípad 37-ročného Pavla K. z okresu Pezinok, ktorý mal trikrát zneužiť linku na šírenie poplašnej správy. Hrozí mu väzenie na jeden až päť rokov.

Hodnovernosť každého oznámenia prostredníctvom tiesňovej linky polícia vždy preveruje a na miesto vyšle policajné hliadky. Keďže policajti podľa Mihalíkovej nemôžu predpokladať, či je prijaté oznámenie pravdivé, musia jeho hodnovernosť preveriť až na mieste.

„Pri preverovaní nepravdivého oznámenia sú tak všetky sily a prostriedky vynaložené zbytočne a policajti by tak mohli byť na mieste, kde je ich prítomnosť naozaj potrebná, alebo byť nablízku človeku, ktorý pomoc skutočne potrebuje,“ ozrejmila. Polícia preto upozorňuje, že tiesňová linka slúži v prípadoch ohrozenia života, zdravia a majetku občanov či na oznámenie protiprávneho konania.

V prípade opodstatneného volania na linku je podľa hovorkyne vždy potrebné uviesť svoje meno a miesto, kde sa nachádzate, oznámiť udalosť, kvôli ktorej voláte a odpovedať na doplňujúce informácie. Ďalej sa treba riadiť pokynmi a odporúčaniami polície, ktoré vám poskytnú na linke.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM