Zo Slovenska

Polícia naďalej pokračuje v sprísnených kontrolách. Na ktoré miesta sa zamerá?

Sankcie zostávajú vo výške ako doposiaľ, v blokovom konaní do tisíc eur a v správnom konaní do 1659 eur.

Ilustračný obrázok k článku Polícia naďalej pokračuje v sprísnených kontrolách. Na ktoré miesta sa zamerá?
Zdroj: TASR/František Iván

Policajti vo zvýšenej miere kontrolujú opodstatnenosť pohybu osôb v čase zákazu vychádzania a účel cesty, informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Na ktoré miesta sa zamerajú?

Polícia bude pokračovať v kontrolách na miestach so zvýšenou koncentráciou osôb, ako sú lyžiarske strediská, nákupné strediská, železničné stanice, potraviny, drogérie či odberné miesta.

„Tieto kontroly vykonajú príslušníci služby poriadkovej polície, služby dopravnej polície a služby železničnej polície,“ spresnila Bárdyová.

Za posledný týždeň, konkrétne od 28. januára do 4. februára, policajti odhalili 51 prípadov porušenia lekárom stanovenej karantény, 25 prípadov porušenia zákazu otvorenia prevádzok a 784 prípadov porušenia povinnosti nosenia rúšok.

Za rovnaký čas evidujú tiež 1940 prípadov porušenia zákazu vychádzania a 604 prípadov porušenia postúpili na regionálne úrady verejného zdravotníctva a okresné úrady.

„Sankcie zostávajú vo výške ako doposiaľ, v blokovom konaní do tisíc eur a v správnom konaní do 1659 eur,“ pripomenula Bárdyová.

Kontrola inšpektorov

Desiatky inšpektorov práce zo všetkých krajov Slovenskej republiky sa zapoja do mimoriadnej previerky, ktorá sa bude konať od pondelka 8. februára. Inšpektori budú preverovať hlavne dodržiavanie práva zamestnancov na prácu z domu. Informoval o tom hovorca Národného inšpektorátu práce (NIP) Ladislav Kerekeš.

„Inšpekcie práce sa zamerajú predovšetkým na dohľad nad plnením povinností zamestnávateľov podľa zákona o BOZP, s dôrazom na prehodnocovanie aktuálnych rizík a prijatie adekvátnych opatrení na zaistenie ochrany života, zdravia a bezpečnosti zamestnancov na pracovisku,“ vysvetlil Kerekeš.

Covid-automat

Od pondelka 8. februára začínajú platiť nové podmienky zákazu vychádzania a zároveň sa začíname riadiť COVID automatom. V závislosti od ukazovateľov epidemickej situácie sú v súčasnosti okresy vzhľadom na situáciu zaradené v I. až IV. stupni varovania. Vyplýva to z prijatých uznesení vlády.

Na uplatnenie viacerých výnimiek zo zákazu vychádzania je potrebný negatívny výsledok PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie staršieho ako sedem dní.

Aktuálne nariadenia ku Covid-automatu nájdete TU.

Ilustračné foto, TASR

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM