Krimi

Polícia pátra po odsúdenom exministrovi Igorovi Štefanovovi

Po bývalom ministrovi výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS Igorovi Štefanovovi bolo v pondelok vyhlásené pátranie v súvislosti s jeho dodaním do výkonu trestu pre kauzu nástenkový tender.

Ilustračný obrázok k článku Polícia pátra po odsúdenom exministrovi Igorovi Štefanovovi
Zdroj: Dnes24.sk

Informáciu pre TASR potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková.

„V uvedenom prípade bolo v pondelok po mužovi vyhlásené pátranie na účel jeho dodania do výkonu trestu odňatia slobody,“ uviedla Slamková.

Portál Aktuality.sk informoval, že do výkonu trestu mali obaja odsúdení exministri Marián Janušek a Igor Štefanov nastúpiť v piatok (16. 11.). Napriek tomu, že už mali byť obaja vo výkone trestu, podľa Aktualít im dáva zákon čas, kým si preberú písomné rozhodnutie súdu. Právni zástupcovia oboch exministrov mali uviesť, že rozhodnutie súdu ešte nedostali. Portál zároveň informoval, že po exministra Janušeka mali policajti v pondelok prísť na miesto jeho trvalého bydliska.

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR vo štvrtok (15. 11.) odsúdil bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS Mariána Janušeka a Igora Štefanova na dlhoročné tresty odňatia slobody. Janušeka odsúdil na 11 rokov a Štefanova na deväť rokov v kauze nástenkového tendra.

Súd ich uznal vinnými z trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Tresty by si mali odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Okrem toho im bol udelený peňažný trest vo výške 30 000 eur. Ak by ho neuhradili, hrozí im zvýšenie trestu o jeden rok.

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli obaja odsúdení ministri za SNS. Jediným záujemcom, a teda aj víťazom nástenkového tendra, bolo konkrétne konzorcium firiem Avocat a Zamedia, obe boli blízke vtedajšiemu šéfovi koaličnej SNS Jánovi Slotovi. Škoda, ktorá vznikla štátu pri tendri, dosiahla podľa prvostupňového súdu však až približne 12,7 milióna eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM