Rôzne

Polícia radí vodičom: Na cestách si dajte pozor na nástrahy jesene

Hmla, mokrá vozovka a popadané listy. To sú len niektoré situácie, ktoré vás môžu prekvapiť na našich cestách počas jesene.

Ilustračný obrázok k článku Polícia radí vodičom: Na cestách si dajte pozor na nástrahy jesene
Zdroj: TASR

Mimoriadne teplé a slnečné leto s minimom zrážok sa pomaly ale isto končí. Už onedlho nadvládu nad počasím prevezme jeseň a tá so sebou prináša niekoľko nástrah, ktoré môžu znepríjemniť cestu nejednému vodičovi.

Slovenská polícia sa preto rozhodla prostredníctvom svojej stránky na sociálnej sieti Facebook priniesť niekoľko užitočných rád. V prvom rade nesmieme zabúdať, že leto končí a zrážok bude pribúdať. Práve stavu vozovky treba venovať veľkú pozornosť a prispôsobiť rýchlosť.

Máte na aute namontované denné svietenie? Skúste ho počas blížiacej sa jesene prepnúť na stretávacie svetlá. „Vodiči vás uvidia lepšie a budete tak ´svietiť aj odzadu´,“ dodáva polícia.

S príchodom jesene je spojené aj skoršie stmievanie. Cyklistov a chodcov v takom prípade nie je dobre vidno. Nemali by preto zabúdať na reflexné prvky.

Hustá hmla, znížená viditeľnosť a sychravé počasie. Do cesty sa vám postaví zver. Ako zareagujete? „Vodiči, myslite na zver a keď už sa vám dostane do cesty, radšej spôsobte zrážku, akoby ste mali rýchly manévrom dostať šmyk,“ dodáva polícia.

Čo však so zverou, keď už došlo k zrážke a všetky riziká sú zažehnané? „Ak vodič zrazí poľovnú zver a tá tvorí prekážku v cestnej premávke, musí ju označiť výstražným trojuholníkom. Následne treba zavolať políciu, ktorá informuje príslušné združenie, či už poľovné združenie, štátnu ochranu prírody alebo správcu cestnej komunikácie,“ informuje polícia na sociálnej sieti Facebook.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM