ts Rôzne

Polícia upozorňuje e-kolobežkárov na nové pravidlá, VIDEO

Novela zákona e-kolobežkárov z chodníkov úplne nevyhnala. Ak ale chcete aj naďalej jazdiť po chodníkoch, musíme dodržiavať určité pravidlá.

Ilustračný obrázok k článku Polícia upozorňuje e-kolobežkárov na nové pravidlá, VIDEO
Zdroj: TASR

Elektrických kolobežiek je v uliciach stále viac. Umožňujú jednoduchý a rýchly presun po meste a veľkej obľube sa tešia najmä pre svoju skladnosť.

Nové pravidlá

E-kolobežkári mohli doteraz jazdiť po chodníkoch medzi chodcami. Vzhľadom na to, že sa často pohybovali rýchlejšie ako krokom, na chodníkoch vyvolávali zmätok. Vznikla teda potreba „upratať ich“.

Od 1. decembra 2019 nadobudla účinnosť novela zákona o cestnej premávke, v ktorej boli zmenené pravidlá aj pre účastníkov cestnej premávky pohybujúcich sa na kolobežkách s pomocným motorčekom. Užívateľ takejto kolobežky je v zákone definovaný ako vodič nemotorového vozidla, má teda rovnaké povinnosti.

Novela zákona kolobežkárov z chodníkov úplne nevyhnala. Ak chcete naďalej jazdiť po chodníkoch na elektrických kolobežkách, budete musieť svoju rýchlosť prispôsobiť rýchlosti chôdze chodcov. Nesmiete jazdiť pod vplyvom alkoholu a po ceste môžete jazdiť len ak máte viac ako 15 rokov.

O najvýraznejších zmenách informuje polícia prostredníctvom inštruktážneho videa.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM