Webnoviny - Svet

Politici majú niesť finančnú zodpovednosť za obstarávania

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 5. júna (WEBNOVINY) – Úradníci a politici, zodpovední za verejné obstarávania, by mali niesť aj finančnú zodpovednosť v prípade predraženia alebo netransparentnosti projektu. Myslí si to 93,3 % účastníkov telefonického prieskumu, ktorý vykonala agentúra Polis Slovakia v spolupráci s agentúrou SITA v dňoch 28. až 31. mája tohto roka na vzorke 912 respondentov, starších ako 18 rokov. S finančnou zodpovednosťou úradníkov a politikov za predražené a netransparentné obstarávanie nesúhlasilo 3,6 % oslovených. O výsledkoch prieskumu informoval politológ Ján Baránek z agentúry Polis.

Netransparentné verejné obstarávania sa nedoriešia podľa 82,4 % opýtaných

Systém kontroly transparentnosti verejných obstarávaní na Slovensku nie je dostatočne účinný podľa 64,3 % respondentov, opak si myslí 12,4 % z nich. Na otázku, či slovenské vyšetrovacie orgány a súdy dôsledne a spravodlivo doriešia prípady predražených alebo netransparentných verejných obstarávaní, odpovedalo záporne 82,4 % účastníkov prieskumu. Kladne sa v tomto prípade vyjadrilo 7,1 % opýtaných.

Úspešne doriešený prípad netransparentného, respektíve predraženého verejného obstarávania na Slovensku si nepamätá 93,9 % oslovených ľudí, pričom úspešné doriešenie prípadu si pamätá 6,1 % respondentov.

Nech platia zodpovední

Zodpovední úradníci, politici a firmy by mali uhradiť 4 mil. eur, ktoré Brusel nepreplatí Slovensku kvôli neoprávneným nákladom pri rekonštrukcii bratislavského letiska a výbere dodávateľa bez súťaže, myslí si 84,2 % účastníkov prieskumu. Podľa 4,1 % respondentov by časť spomínanej sumy mali zaplatiť občania z daní a zodpovední úradníci, politici a firmy. To, že peniaze by mali zaplatiť občania z daní, si myslí 1 % opýtaných.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM