Prokop Slováček Rôzne

Polovica Mesiaca v piatok „zmizne“. Napadol ho nebeský jaguár?

Milovníci hviezdnej oblohy budú môcť v piatok pozorovať tzv. polotieňové zatmenie Mesiaca. Čo si o tomto jave mysleli naši predkovia?

Ilustračný obrázok k článku Polovica Mesiaca v piatok „zmizne“. Napadol ho nebeský jaguár?
Zdroj: TASR

V piatok 16. septembra sa mesiac dostane pri obiehaní okolo Zeme len do jej polotieňa, čiže nie do zemského tieňa, ako pri kompletnom zatmení.

Začiatok celého úkazu sa odhaduje na 18.55 h, avšak táto fáza vizuálne pozorovateľná nie je. Mesiac sa bude postupne noriť do polotieňa a jeho ľavá horná časť bude mierne tmavnúť. Počas maximálnej fázy o 20.54 h, čo by mal byť podľa astronómov najzaujímavejší úkaz, bude jeho severovýchodný okraj tmavší a môže to vyzerať, akoby bol mierne „začadený“. Koniec zatmenia nastane po takmer štyroch hodinách o 22.54 h.

„Najlepšie bude zatmenie viditeľné vizuálne alebo ďalekohľadom asi pol hodiny pred a po maximálnej fáze. Výraznejšie stmavnutie bude na fotografiách exponovaných objektívmi s dlhšími ohniskovými vzdialenosťami,“ informoval Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Ďalšie polotieňové zatmenie bude na Slovensku pozorovateľné 11. februára 2017, výraznejšie čiastočné zatmenie nastane 7. augusta 2017 a úplné zatmenie Mesiaca bude 28. júla 2018.

Prečítajte si aj: Ukazuje vesmírna záhada na mimozemšťanov? Astronómovia si lámu hlavy

Predkovia sa báli, aj oslavovali

V Mezopotámii verili, že zatmenie je zlým znamením, ktoré predpovedá koniec vládcu. Aj Inkovia sa báli. Mysleli si totiž, že mesiac bol napadnutý nebeským jaguárom, ktorý ho požiera, a preto je krvavý.

Pozitívne vnímali zatmenie černosi kmeňa Batammariba (Togo a Benin). Tí verili, že práve to je vhodný čas na riešenie starých sporov a hnevov.

Kmeň Luiseno v južnej Kalifornii zas veril, že Mesiac je chorý a potrebuje ich pomoc, preto mu spievali a modlili sa, aby mu prinavráti zdravie. Navahovia sa pohľadu na zatmenie vyhýbali, pretože im záležalo na rovnováhe vesmíru, ktorú zatmenie narušuje a oni môžu zísť zo svojej dobrej životnej cesty.

Prečítajte si aj: Reality show, ktorá nemá obdobu. Spoločnosť pošle ľudí žiť na Mars!

Polovica Mesiaca v piatok „zmizne“. Napadol ho nebeský jaguár?
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM