Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Pomenujte deti BOMBA či SATELIT: Kim Čong-un zavádza nové pravidlá, nechce trendy zo západu

Podľa severokórejských úradov nie sú mená detí dostatočne vlastenecké. Obyvatelia dostali hneď niekoľko tipov. Jeden šialenejší ako druhý.

Ilustračný obrázok k článku Pomenujte deti BOMBA či SATELIT: Kim Čong-un zavádza nové pravidlá, nechce trendy zo západu
Zdroj: TASR

Kórejská ľudovodemokratická republika, bežne označovaná ako Severná Kórea, je spojená s viacerými bizarnosťami. V krajine vládne tvrdou rukou autoritársky vodca Kim-Čong-un, známy svojím odporom k západnému svetu.

Trendy zo západu

Najnovšie sa severokórejským úradom nepáčiia trendy v pomenúvaní detí. Rodičia siahajú po menách, ktoré režim považuje za „západné“. O zvláštnom odporúčaní dávať deťom vlasteneckejšie mená informuje portál Unilad.

V krajine sú aktuálne populárne mená ako napríklad So Ra, čo znamená lastúra či A Ri, v preklade milovaný. Mnoho mien tiež končí mäkkými samohláskami, čo je typické pre Južnú Kóreu. A práve to sa nepáči Kim Čong-unovi a jeho úradníkom. Meno, ktoré nekončí spoluhláskou, je podľa režimu „antisocialis­tické“. Mená detí majú vraj krajinu velebiť a odkazovať na jej silu.

Mená velebiace vlasť

Úrady preto rodičov vyzvali, aby nepodliehali trendom moderného sveta a dali im aj niekoľko tipov na vhodnejšie mená. Niektoré z nich sú prinajmenšom nevšedné. Deti majú pomenovať napríklad Chung Sim, čo znamená vernosť. Ešte divokejšie sú mená Chong II, v preklade zbraň, či dokonca Pok Il, v preklade bomba. Dobrou voľbou je podľa úradov tiež meno Ui Song, teda satelit.

Kimov režim pritom nehovorí len o novonarodených deťoch. Severokórejci, ktorí nemajú vhodné mená, sa majú premenovať. Úradníci chodia medzi ľudí osobne a situáciu im vysvetľujú. Za neuposlúchnutie rozkazov hrozí pokuta, nevedno však, v akej výške.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM