Webnoviny - Svet

Pomoc v oblasti hospodárenia s odpadom

WEBNOVINY.SK

Foto: MŽP SR BRATISLAVA 18. februára (WBN/PR) – Začiatkom februára vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR ako riadiaci orgán pre Operačný program Životné prostredie (OPŽP) novú výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP) na projekty zlepšujúce environmentálnu infraštruktúru a ochranu životného prostredia.

Nová výzva v rámci OPŽP pre žiadateľov z verejného ale aj súkromného sektoru sa týka hospodárenia s domácim a priemyselným odpadom, konkrétne podpory aktivít v oblasti separovaného zberu a zhodnocovania odpadov. V operačnom programe spadajú tieto aktivity pod prioritu č. 4 Odpadové hospodárstvo, konkrétne pod operačné ciele 4.1 a 4.2. Na výzvu je vyčlenených 73 miliónov EUR z Kohézneho fondu a zo štátneho rozpočtu.

Medzi oprávnené aktivity, ktoré budú v rámci výzvy podporené, patrí napríklad budovanie zberných miest a dvorov, rozšírenie existujúceho separovaného zberu komunálnych odpadov o nové zložky, zvýšenie kvalitatívnej úrovne separovaného zberu, zakúpenie zariadení na úpravu zložiek komunálneho odpadu – triediace linky, dotrieďovacie zariadenia, lisy a drviče. Prioritne budú podporené projekty zavedenia separovaného zberu pre zložky komunálnych odpadov, pre ktoré sú obce podľa zákona povinné zaviesť separovaný zber – papier, plasty, kovy, sklo a biologicky rozložiteľný odpad. Pri zhodnocovaní odpadov budú podporené projekty zamerané napríklad na zhodnocovanie stavebných odpadov, odpadov zo šatstva, textilu, skla, zhodnocovanie jedlých olejov a tukov, zhodnocovanie plastov a obalových materiálov alebo odpadov zo spracovania starých vozidiel a mnohé iné.

Foto: MŽP SR

Žiadosť obsahujúcu všetky potrebné prílohy je potrebné odovzdať do 5. mája 2010, kedy je stanovená uzávierka výzvy. Podrobnú informáciu o výzve, vrátane podporných dokumentov a príloh nájdu žiadatelia na stránke www.opzp.sk, prípadne v kanceláriách Regionálnych environmentálnych poradenských a informačných stredísk (REPIS.), ktoré žiadateľom zároveň poskytnú zdarma vstupné poradenstvo a pomoc pri príprave projektov.

Pre tento účel organizujú REPIS. každomesačne v siedmich krajských mestách tzv. informačné dni, ktoré žiadateľov zorientujú v problematike a umožnia zodpovedať na ich otázky a problémy. Vo februári sa informačné dni REPIS. uskutočnia nasledovne: 22. 2. v Košiciach a Prešove, 23. 2. v Banskej Bystrici a Prievidzi, 24. 2. v Nitre a Trnave a 25. 2. v Žiline. Podrobnosti o miestach konania a vyplniteľné návratky zverejňuje portál www.opzp.sk, www.repis.sk a regionálna tlač.

Foto: MŽP SR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM