Aktualizované Správy Zo zahraničia

Pomsta za pokus o vstup do NATO? Rusko by mohlo v piatok prerušiť dodávky plynu do Fínska

Kľúčoví fínski politici boli varovaní, že Rusko môže v piatok zastaviť dodávky zemného plynu do krajiny.

Ilustračný obrázok k článku Pomsta za pokus o vstup do NATO? Rusko by mohlo v piatok prerušiť dodávky plynu do Fínska
Zdroj: TASR

S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom vo štvrtok informoval fínsky denník Iltalehti, ktorý citovala agentúra Reuters. Tej sa však uvedené informácie nepodarilo overiť.

„Rusko, ktoré vo vojne (na Ukrajine) neuspelo, použije svoju energetickú zbraň proti európskym krajinám. Ruská ekonomika trpí sankciami, no Rusko bude okamžite môcť vyvíjať tlak na krajiny, ktoré sú závislé od jeho fosílnej energie, najmä plynu,“ uviedol denník Iltalehti vo svojom úvodníku.

Aktualizované 16:30 Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov v piatok poprel štvrtkovú správu fínskeho denníka Iltalehti, že Rusko pohrozilo Fínsku zastavením dodávok plynu, a to už od piatka.

„S najväčšou pravdepodobnosťou je to ďalší novinársky hoax,“ povedal Peskov s tým, že ruský plynárenský koncern Gazprom je spoľahlivým dodávateľom.

Správa o možnom prerušení dodávok plynu prišla v deň, keď fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO.

Podľa agentúry AP toto oznámenie znamená, že Fínsko prakticky s určitosťou požiada o vstup do NATO, i keď si to bude vyžadovať ešte niektoré konkrétne kroky.

Podľa Reuters väčšina plynu používaného vo Fínsku pochádza z Ruska, avšak táto surovina predstavuje len asi päť percent ročnej spotreby energie krajiny.

Fínska vláda ešte 5. mája uviedla, že je pripravená na možnosť, že Rusko preruší dodávky plynu koncom mája ako odpoveď na odmietnutie Fínska splniť ruské požiadavky na platby za plyn v rubľoch.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM