Barbara Dallosová Regióny

Ponuré schodisko v podchode už hýri farbami: Radnica dala grafiťákovi Mirovi (19) voľnú ruku + FOTO

Podchod popod hlavnú cestu SNP prešiel toto leto rekonštrukciou. Estetickej stránky veci sa chopil mladý talentovaný Žiarčan. Práca mu trvala osem hodín, výsledok stojí za to, pozrite!

Ilustračný obrázok k článku Ponuré schodisko v podchode už hýri farbami: Radnica dala grafiťákovi Mirovi (19) voľnú ruku + FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Na jediný žiarsky funkčný podchod bol ešte pred pár týždňami skôr smutný pohľad. Dnes je to inak. Do vonkajšej rekonštrukcie sa mesto pustilo aj z bezpečnostných dôvodov. Podchod dostal nový vonkajší plášť, ale aj zábradlia, madlá a osvetlenie na schodisku.

Z podchodu mal byť podmorský svet

Zrekonštruovanému podchodu ale stále niečo chýbalo. Jednofarebné ponuré steny, lemujúce schodisko si tiež pýtali novú tvár. A vtedy prišiel na scénu Miro. Vysokoškolák tvrdí, že graffiti sú len jeho hobby, stien podchodu sa ale ujal ako profík.

,,Oslovila ma Dominka Švecová (koordinátorka práce s mládežou – pozn.redakcie), s ktorou som spolupracoval aj v minulosti. Na motíve sme sa dohadovali s pánom Vinarčíkom, ktorý mal práce v podchode na starosti. Najprv to malo vyzerať ako podmorský svet, ale nakoniec to bolo zrušené pretože by farba neladila s náterom konštrukcie. Rozhodli sme sa pre niečo abstraktnejšie. Do odtieňov sivej som zakomponoval červenú, na zvýraznenie," vysvetľuje.

Graffity majú podchod chrániť

Podľa Jána Vinarčíka z Odboru životného prostredia žiarskeho MsÚ plnia Mirove graffity v podchode aj inú funkciu, než len estetickú. ,,Predpokladal som, že vzhľadom na to že títo streeet umelci sa vzájomne rešpektujú, tak keď už tam nejaké grafity sú, nebudú sa ich tí ostatní snažiť premaľovať. Nechceme to tam mať totiž divoké, chceli sme niečo vkusné, čo sa bude farebne aj tematicky hodiť. Myslím že keby sme tie steny nechali holé, boli by okamžite posprejované hala bala,„ povedal Vinarčík. ,,Rozhodnutie, ako to bude vyzerať, som nechal na mladom umelcovi, a dopadlo to výborne,“ dodáva.

Nový podchod za osem hodín

Niekoľkometrová trojuholníková plocha sa zmenila za jednu osemhodinovú fušku. Miro však trvá na tom, že zásluhy nie sú len jeho. ,,Celá práca mi trvala asi osem hodín, ale aj to iba vďaka mojej priateľke, ktorá mi s tým dosť pomohla, aj keď ona sa tomu vôbec nevenuje," hovorí mladý umelec.

Fotky si pozrite v našej fotogalérii!

Foto: Žiarska mládež (Mestský mládežnícky parlament mesta Žiar nad Hronom)

Vynovené schodisko v žiarskom podchode: Mladý umelec Miro sa pohral s farbami
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM