Webnoviny - Svet

Pooperačné zrasty môžu ohroziť aj vás

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 2. marca (WBN/PR) – Klinické štúdie opakovane potvrdili, že pacientky, ktoré podstúpili otvorené chirurgické zákroky na hrubom čreve, konečníku, vajcovodoch, vaječníkoch a maternici, sú vystavené vysokému riziku opakovanej hospitalizácie z dôvodu vzniku pooperačných zrastov.

Čo sú to pooperačné zrasty a ako vznikajú?

Zrasty (adhézie) sú abnormálne spojenia medzi hladkými tkanivami jednotlivých orgánov v brušnej dutine. Môžu byť iba jemné a blanité alebo môže ísť o veľmi pevné spojenia. Zrasty vznikajú ako všeobecná reakcia na poranenie pobrušnice, ku ktorému dochádza dvoma spôsobmi: buď pri chirurgickom zákroku alebo prostredníctvom zápalových procesov v brušnej dutine. Riziko vytvorenia pooperačných zrastov je najvyššie v prvých 3–5 dňoch po operácii.

Dôsledky pooperačných alebo zápalmi vzniknutých zrastov sú napr. porucha priechodnosti tenkého čreva (so zrastami súvisí až 74% prípadov), neplodnosť (takto vzniknutá neplodnosť sa podieľa na celkovom čísle ženskej sterility až v 20%) a v neposlednom rade sú to chronické panvové bolesti (z 1000 žien trpiacich panvovými bolesťami bola v 40% z nich dokázaná ako príčina práve pooperačné zrasty). Či sa zrasty týkajú i vás, môžete zistiť na webe www.zrasty.sk, kde je k dispozícii samovyšetrenie, zostavené odborníkmi. Túto problematiku nepodceňujte, okrem už spomínaných ťažkostí, môžu byť pooperačné zrasty významným komplikujúcim faktorom ďalších operácií a výrazne predlžovať ich trvanie.

Pooperačné zrasty a prevencia proti nim

Aj keď chirurgovia dnes, ak je to bezpečné a možné, pristupujú k šetrnejšej laparoskopickej forme operácie, aj najprecíznejšia operačná technika môže viesť k tvorbe pooperačných zrastov. Na prvom mieste v prevencii zrastov zostáva šetrnosť operatéra, ďalej sa však odporúča použitie protizrastových prostriedkov. Na slovenskom trhu je ojedinelou novinkou prípravok s názvom Hyalobarrier gel. Gél nanáša operatér na záver operácie na miesta, kde hrozí riziko, že sa pooperačné zrasty objavia. Obsahuje 100% čistú kyselinu hyalurónovú, ktorá je prirodzenou súčasťou ľudských spojivových tkanív, bez prídavku iných chemických prímesí. Gél funguje ako bariéra medzi tkanivami a zabraňuje, aby došlo medzi nimi k nežiaducemu zrasteniu. Po siedmych dňoch sa bez zvyšku vstrebe. Protizrastové prostriedky je vhodné použiť ako prevenciu pri operáciách myómov, endometriózy, pri rozrušovaní zrastov, ktoré vznikli pri zápaloch vaječníkov alebo pri zápalových procesoch spojených s endometriózou či zrastoch v dutine maternice. Na túto prevenciu by mali myslieť hlavne ženy plánujúce tehotenstvo a podstupujúce operáciu v dutine brucha a malej panvy, aby sa vyhli negatívnemu vplyvu možných zrastov na plodnosť. Protizrastové prípravky sa odporúča použiť aj napr. pri pôrode cisárskym rezom. O vhodnosti použitia Hyalobarrier gelu sa poraďte so svojim lekárom alebo operatérom – nečakajte, kým takúto informáciu dostanete! V prípade, že je vám prostriedok odporúčaný, je si ho nutné vopred zakúpiť v lekárni a doniesť k operácii.

Viac informácií a rád získate na www.zrasty.sk. Hľadajte odborné informácie, váš zdravší život za to stojí!

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM