Zo Slovenska

Poplatky na pohotovostiach sa majú zvýšiť: KEDY nám hrozí, že zaplatíme až 25 eur?

Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí by sa mali skrátiť z 22.00 h na 20.00 h. Zvýšiť sa tiež majú poplatky za návštevu ambulantných pohotovostí, rovnako aj urgentov.

Ilustračný obrázok k článku Poplatky na pohotovostiach sa majú zvýšiť: KEDY nám hrozí, že zaplatíme až 25 eur?
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet odobril aj návrh na skrátené legislatívne konanie.

Pozor na zneužívanie

Minister zdravotníctva Michal Palkovič predpokladá, že návrh novely nájde podporu v parlamente. Ak sa tak nestane, rezort sa podľa jeho slov zameria na implementáciu tých bodov reformy primárnej ambulantnej sféry, ktoré nevyžadujú legislatívne zmeny. Má ísť napríklad o posilnenie kompetencií lekárov a sestier či debyrokratizáciu.

Výška poplatkov za neodôvodnené zneužívanie ambulantných pohotovostí by sa mala zvýšiť z dvoch na päť eur, v prípade urgentov z desať na 25 eur.

„Hlavným účelom je preventívne zamedzenie ich zneužívania pacientmi a zníženie preťaženia zdravotníckych pracovníkov, čo povedie k zabezpečeniu liečby najvážnejších stavov poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a skráteniu čakacích dôb na ambulantných a ústavných pohotovostných službách,“ vysvetlilo ministerstvo.

Reagujú na vážnu hrozbu

Upraviť sa má aj povinnosť samosprávneho kraja, aby ordinačné hodiny pre zdravotnícke zariadenia, poskytujúce všeobecnú ambulantnú starostlivosť, boli poskytované počas piatich dní v týždni, čím sa podľa rezortu zabezpečí dostupnosť všeobecnej ambulantnej starostlivosti počas celého týždňa.

„Hlavným účelom návrhu zákona je udržať dostupnosť primárnej zdravotnej starostlivosti so súčasnými poddimenzovanými personálnymi kapacitami a zabezpečiť nadväznosť a časovú efektivitu poskytnutej zdravotnej starostlivosti,“ ozrejmilo ministerstvo. Bez prijatia stabilizačných opatrení je podľa neho ohrozená udržateľnosť dostupnosti všeobecnej ambulantnej starostlivosti, a tým aj udržateľnosť prevádzkovania ambulantných pohotovostí.

Na opatreniach sa zhodli aj zástupcovia ambulancií a nemocníc počas okrúhleho stola na pôde ministerstva zdravotníctva. Rezort ich navrhol potom, čo vyše 400 pediatrov podalo výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb pre nedostatok personálu a ich preťaženosť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM