Peter Handzuš Regióny

Mestám a obciam pribudla nová povinnosť. Musia separovať biologický odpad

Slovenské mestá a obce majú od začiatku roka novú povinnosť, a to separovať biologický odpad a biologicky rozložiteľný komunálny odpad.

Ilustračný obrázok k článku Mestám a obciam pribudla nová povinnosť. Musia separovať biologický odpad
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Túto povinnosť mali samosprávy odloženú o tri roky, keďže sa s nimi na tom v spoločnom memorande o spolupráci pri riešení dopadov finančnej a hospodárskej krízy dohodla predchádzajúca vláda Roberta Fica. Podľa ministra životného prostredia Petra Žigu mali obce dostatočný čas na to, aby sa na túto legislatívu pripravili.

Zákony prišli z únie

„Nie je to výmyslom Slovenska, ale je to európsky tlačená legislatíva,“ skonštatoval s tým, že samosprávy mohli na tento účel čerpať aj peniaze z eurofondov. Pripúšťa však, že ministerstvo je pripravené sa baviť o tejto problematike so samosprávami aj naďalej, o odpadoch sa malo hovoriť aj na nedávnom spoločnom rokovaní vlády, samospráv a krajov. „Možno niektoré veci budeme modifikovať, v tejto chvíli poviem, že legislatíva je stanovená tak, ako je a zákony musíme dodržiavať všetci,“ doplnil.

V malých obciach sa separovať neoplatí

Podpredsedníčka Združenia miest a obcí Slovenska Viera Krakovská si nemyslí, že času bolo dosť. V tejto súvislosti poukazuje, že európska smernica hovorí, že separácia takéhoto odpadu sa má zaviesť, ak je to vhodné. Napríklad v prípade malých obcí sa podľa jej slov takýto krok neoplatí, keďže tam obyvatelia mávajú často hospodárske zvieratá. Pokračovala, že samosprávy môžu spraviť výnimku, a to že nezavedenie separovania bioodpadu upravia všeobecne záväzným nariadením. „Ale uvedomujeme si, že olej sa nebude dať donekonečna vylievať do výleviek,“ podotkla.

Podľa novely zákona o odpadoch, ktorá vstúpila do platnosti od nového roka, vzniká pre samosprávy povinnosť zaviesť triedený zber biologického odpadu a biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu.

Obec sa môže vyhnúť tejto povinnosti v konkrétnych prípadoch, a to buď energetickým zhodnotením týchto odpadov v určenom zariadení alebo pokiaľ je preukázané, že zber neumožňujú technické problémy vykonávania zberu. Výnimka je aj v prípade, ak obec preukáže, že najmenej 50 percent obyvateľov kompostuje vlastný odpad alebo je to pre obec ekonomicky neúnosné. To znamená, že náklady na nakladanie s komunálnymi odpadmi nemožno pokryť ani pri určení miestneho poplatku vo výške 50 percent z hornej hranice sadzby poplatku.

Do separovania sa zapojí 40% obcí

Stratégia nakladania s bioodpadom z konca roku 2010 počíta s tým, že do separovania biologicky rozložiteľného odpadu sa zapojí okolo 40 percent obcí. Má to viesť k odklonu od skládkovania bioodpadov. Ako však poukázala Krakovská, stratégia prišla s niekoľkoročným meškaním a chýbajú jej v nej viaceré konkrétne plány.

Bioodpad tvorí podľa štúdií v Európskej únii okolo 40 percent z celkovej produkcie komunálnych odpadov, čo predstavuje asi 60 miliónov ton ročne. Politika krajín EÚ vykazuje trend k rýchlemu rozvoju triedeného zberu organických odpadov pre kompostovanie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM