Kultúra

Poriadna filmová nálož: Na plátnach kín pristálo osem noviniek

Tento týždeň je program slovenských kín bohatší o osem filmových noviniek.

Ilustračný obrázok k článku Poriadna filmová nálož: Na plátnach kín pristálo osem noviniek
Zdroj: pixabay

V ponuke sú až štyri nové slovenské filmy, dokument venovaný legende českej a československej kultúry, poľská dráma, aj dráma o šikovných striptérkach, ktoré rozbehnú výnosný obchod so solventnými klientmi z Wall Street. Na svoje si prídu, a to dvojnásobne, aj fanúšikovia Willa Smitha.

V kinách si svojich divákov hľadajú až štyri slovenské dokumenty. Film Ukradnutý štát Zuzany Piussi, BATAstories Petra Kerekesa o Tomášovi Baťovi, zakladateľovi obuvníckeho impéria. Tento týždeň sa po uvedení na festivale Jeden svet dostanú do kinodistribúcie i Hluché dni, film režiséra Pavla Pekarčíka, ktorý sa zameriava na rómske nepočujúce deti, a Stratený domov Juraja Mravca sledujúci osudy mladých slovenských záchranárov, ktorí sa rozhodli zapojiť do najväčšej bojovej operácie v moderných dejinách, veľkej bitky o hlavné mesto samozvaného kalifátu Mosul.

Zdroj: YouTube.com

Muža mnohých remesiel, divadelníka, hudobníka, textára, básnika, skladateľa, spisovateľa, filmára, grafika, výtvarníka aj divadelníka, predovšetkým legendu českej a československej kultúry, ktorá ovplyvnila niekoľko generácií, predstaví nový dokument Olgy Sommerovej Jiří Suchý – Lehce s životem se prát. Počas svojej umeleckej dráhy uviedol v divadle Semafor stovky hier, napísal texty k 1400 piesňam a zložil hudbu k 500 ďalším. „Dodnes mi nie je jasné, ako vznikne nápad. Mám ctižiadosť, aby to dobré, čo som napísal, ma prežilo,“ zaznie okrem iného z umelcových úst vo filme.

Zdroj: YouTube.com

Digitálne omladený Will Smith prenasleduje Willa Smitha v akčnom sci-fi oscarového režiséra Anga Leeho Blíženec. Smith stvárňuje elitného nájomného zabijaka Henryho Brogana, ktorého sa jeho zamestnávateľ rozhodne nechať zlikvidovať. Pošle naňho dvojníka, o niečo mladšieho, odolnejšieho a odhodlanejšieho. Henry sa prvýkrát bojí o svoj život. V pätách má rovnocenného protivníka, ktorý predpovedá každý jeho krok a každý úder vracia silnejším protiúderom.

Zdroj: YouTube.com

Sladký koniec dňa (réžia Jacek Borcuch) je poľská dráma, mix intelektuálneho žartovania, neúplne vysvetlených vzťahov, osobnej komédie a dramatického napätia. Príbeh filmu sa odohráva v Toskánsku. Maria Linde – poľská poetka, laureátka Nobelovej ceny za literatúru – oslavuje spolu so svojou rodinou a priateľmi 65. narodeniny. Jej stabilný rodinný život plynie v pokojnom rytme talianskej provincie, až kým sa neodhalí jej vzťah s imigrantom – o 30 rokov mladším Arabom Nazeerom.

Zdroj: YouTube.com

Od 10. októbra sú v kinách aj Zlatokopky (réžia Lorene Scafaria). Film je inšpirovaný článkom, ktorý vyšiel v New York Magazine pod názvom „Zlatokopky zabodovali“. Okamžite zaujal pozornosť čitateľov nesmierne šťavnatým príbehom o partičke šikovných striptérok, ktoré sa rozhodli rozbehnúť výnosný obchod s bohatými klientmi z Wall Street. Celé to vymyslí a naplánuje exotická tanečnica Ramona (Jennifer Lopez) a čerstvá posila klubu Destiny (Constance Wu), ktorá sa práve zdokonaľuje v umení tancovania pri tyči. Okrem toho sa od svojich skúsenejších kolegýň učí, ako sa popri tanci dostať hlboko do vreciek bohatých zákazníkov.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM