Eva Mikulová Správy Zo zahraničia

Pôrod Slovenky vo Švajčiarsku: Nemocnicu strážia vojaci a rúška boli zakázané!

Švajčiari nepodporujú nosenie rúšok na verejnosti, ešte pred niekoľkými dňami bolo ich nosenie zakázané. Všade však sú k dispozícií dezinfekčné prostriedky.

Ilustračný obrázok k článku Pôrod Slovenky vo Švajčiarsku: Nemocnicu strážia vojaci a rúška boli zakázané!
4
Galéria
Zdroj: FB Daňka betuska samecova

Mladá košická rodina žije vo Švajčiarsku. Manžel Samuel Samec pracuje v kantone Graubünden už štyri roky ako zástupca šéfkuchára a jeho manželka Danka prišla za ním v júni minulého roku aj s ich dcérkou Tamarkou.

Život rodiny Samcovcov sa v Švajčiarsku začal idylicky a minulého roku ich potešila správa, že ich rodina sa rozrastie.

Nikto vtedy ani len netušil, že svet postihne pandémia a krásne Švajčiarsko, ktoré má skvelé zdravotníctvo, čisté prostredie a zdravý vzduch sa stane jednou z vážne ohrozených krajín nákazou koronavírusu v Európe.

Rúška boli zakázané

Epidémia koronavírusu vystrašila všetkých a výnimkou nebola ani Danka, ktorá mala o niekoľko mesiacov porodiť ich druhé dieťa. „Náš syn Filip sa narodil 21. marca 2020, kedy už koronavírus bol veľkou hrozbou v celej Európe. Ešte dva týždne pred týmto dátumom, boli opatrenia voči koronavírusu nulové. Ľudia vonku neriešili vôbec nič, napriek prudko stúpajúcim počtom nakazených,“ hovorí Danka o dňoch pred pôrodom.

„V nemocnici sa nič nedialo. Lekári, sestričky a celkovo personál rúška nenosil a nemali ani rukavice. Jedine, čo bolo dostupné na každom kroku boli dezinfekčné prostriedky na ruky pre všetkých. Situácia sa však zmenila pri mojej poslednej kontrole pred pôrodom 19. marca. V čakárni boli už len tri stoličky a dodržiaval sa odstup.“

„Zdravotnícky personál mal rúška, ale my bežní ľudia sme mali stále rúška zakázané, pretože človek s rúškom bol považovaný ako nakazený.“

Všimla si tiež, že personál si veľmi často a zodpovedne dezinfikoval ruky. Samotný pôrod prebiehal v malej nemocnici v menšom meste v kantóne Graubünden.

„Prišla som tam v noci. Starala sa o mňa jedna hebamma až do rána. Starostlivosť bola výborná, počas kontrakcií mi napustila vaňu, dala levanduľovu soľ, zapálila sviečky, nosila mi hroznový cukor kvôli energii, dbala na môj pitný režim a masírovala. Celý čas dodržiavala nariadenia ohľadom korony,“ vysvetľuje mamička.

Nemocnice sú strážené

Do nemocnice mohol prísť len otec dieťaťa. „Po pôrode som bola v plne vybavenej izbe, nemusela som nič nosiť, oblečenie pre bábo, plienky, prebaľovaci pultik, uteráky, toaletný papier, vložky, fén na vlasy, mydlo, dezinfekcia bola všade v izbe aj pred izbou Strava bola lepšia ako v reštaurácii a na výber som mala z niekoľkých jedál. Keď nastali komplikácie bola som prevezená do väčšieho mesta do špecializovanej ženskej kliniky Fontána na operáciu a tu bola starostlivosť ešte lepšia,“ chváli si zdravotnícku starostlivosť.

Aj o dieťatko bolo výborne postarané. „O dieťa sa mi starali hebammy, prebalili, podali mi ho a pomohli s dojčením. Všetci mali stále rúško na tvári a neustále si dezinfikovali ru­ky.“

Nemocnice sú v Švajčiarsku prísne kontrolované. „Pred nemocnicou stáli vojaci z civilnej obrany a kontrolovali kto ide do nemocnice a prečo.“

Podľa jej slov však nosenie rúšok stále nie je v Švajčiarsku podporované. „Možno v kantonoch kde je situácia naozaj zlá, nosia ochranu asi všetci, no bežne nie.“

Malý Filip je už niekoľko dní na svete a robí rodičom a sestričke veľkú radosť.

Ich rodina na Slovensku, starí rodičia a súrodenci si však ešte na stretnutie s ním musia počkať. Danka aj s manželom boli naposledy doma v novembri a kedy sa so svojimi blízkymi uvidia opäť, nevie zatiaľ nikto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM