Rôzne

Poruchami štítnej žľazy trpí približne každý piaty Slovák: Spoznajte príznaky!

Poruchami štítnej žľazy trpí približne každý piaty Slovák. U žien sa problémy "malého telieska v tvare motýľa" vyskytujú päťkrát častejšie ako u mužov. Poukázala na to rádiologička z Polikliniky Radlinského v Bratislave Beata Dimová.

Ilustračný obrázok k článku Poruchami štítnej žľazy trpí približne každý piaty Slovák: Spoznajte príznaky!
Zdroj: TASR

Odborníčka upozornila, že hoci poruchy štítnej žľazy málokedy ohrozujú život postihnutej osoby, často sú príčinou vážnych duševných porúch či porúch srdca a ciev.

„Prostredníctvom svojich hormónov ovplyvňuje mnoho orgánov a systémov v tele. Má metabolický účinok, pôsobí na nervový systém a svalstvo, stimuluje rast a vývoj, ovplyvňuje činnosť srdca a má mnoho iných funkcií,“ vysvetlila.

Pri jej nesprávnej činnosti sa u pacientov najčastejšie objavujú únava, celková vyčerpanosť a neprimerané zmeny telesnej hmotnosti. Rovnako sa môže prejavovať zhoršenou kvalitou vlasov a ich vypadávaním.

K príznakom tiež patria zvýšená, neustála nervozita a nadmerná citlivosť, trasenie, nespavosť, vypuklé oči, nadmerné potenie, svalová slabosť, ale aj poruchy vyprázdňovania. U žien môžu byť problémy sprevádzané aj poruchami menštruačného cy­klu.

To, že štítna žľaza nefunguje správne, vie lekár presne určiť z výsledkov laboratórnych testov.

„Odborné vyšetrenie odporúčame absolvovať nielen pacientom, ktorí majú predispozíciu poruchy štítnej žľazy, teda sú geneticky zaťažení, ale každému pacientovi, u ktorého dlhšie pretrvávajú niektoré príznaky tohto ochorenia,“ dodala všeobecná lekárka Andrea Vargová.

Vyšetrenie funkcie štítnej žľazy sa realizuje pomocou laboratórnych parametrov z krvi, zmerania krvného tlaku a pulzu či ultrazvukového vyšetrenia štítnej žľazy.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM