Rastislav Búgel Politika

Poslanci HROMŽIA na každom zasadaní parlamentu: Toto je POMSTA od Borisa Kollára!

Hoci Boris Kollár už v parlamente nie je, pri každom poslaneckom zasadaní sa mu musí poriadne štikútať. Nechal po sebe niečo, čo poslancov neprestáva rozčuľovať.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci HROMŽIA na každom zasadaní parlamentu: Toto je POMSTA od Borisa Kollára!
Zdroj: TASR/Pavol Zachar , TASR/Martina Kriková

Počas predošlého volebného obdobia sa parlamentní poslanci pravidelne sťažovali na nesprávne fungujúce hlasovacie zariadenie. Často sa stávalo, že im nefungovali hlasovacie karty alebo zariadenie nesprávne zaznamenalo ich hlas.

Nový systém

Zašlo to až tak ďaleko, že Národná rada SR musela počas leta prejsť rozsiahlou rekonštrukciou.

Ako informoval RTVS, nový hlasovací systém stál 1,5 milióna eur.

"Chvíľku som si musel zvyknúť, pretože som v parlamente už niekoľko volebných období a som bol naučený automaticky používať staré zariadenia,“ vyjadril sa predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Kollárova pomsta

Ako pripomenul server, poslanci sa tešili, nakoľko nový systém je detailnejší, no stále stopercentne nefunguje.

Michal Šimečka spomína časté chyby a výpadky: „Čaká sa, niekto sa nevie tou kartou nalogovať do systému alebo zrazu prestane obrazovka fungovať. Treba to vyladiť, ale je určite novší než ten, čo je v európskom parlamente, kde funguje klasická karta.“

Exminister školstva Branislav Gröhling hovorí o pomste bývalého predsedu parlamentu Borisa Kollára, ktorého hnutie sa už do NR SR nedostalo.

„Taká Borisova pomsta, toto hlasovacie zariadenie. Pretože to nie je tak jednoduché a tak rýchle, tak automatické ako to predchádzajúce. Nevieme si pozrieť pozrieť, či už cez mobil alebo cez webovú stránku, koľko je ešte vystupujúcich, kto je ešte prihlásený," zhodnotil pre RTVS Gröhling.

Časti systému meškajú

Podľa Pellegriniho bol síce systém hlasovania dodaný včas, no už niekoľko mesiacov meškajú „ďalšie nadväzujúce systémy… Keď sa to meškanie dobehne, tak sa už spustí aj aplikácia e-rokovanie.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Instagram.com/beata_jurik
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM