Webnoviny - Svet

Poslanci napadli zákon o neziskovkách

WEBNOVINY.SK

Ilustračná foto: SITAKOŠICE 23. marca (WEBNOVINY) – Návrh na začatie konania a preskúmanie ústavnosti viacerých ustanovení zákona o neziskových organizáciách s účasťou štátu predložila skupina 43 opozičných poslancov Národnej rady SR. V návrhu súčasne žiadajú Ústavný súd SR, aby pozastavil účinnosť ustanovenia, ktorým sa končí doterajším členom správnych rád funkčné obdobie vo februári a novovymenovaným sa začína v marci, kým nerozhodne o návrhu ako celku.

Ako vyplýva z podania, ktoré prišlo v pondelok 22. marca a je zverejnené na stránke ústavného súdu, zmena doterajších pravidiel je neprimeraným zásahom do vlastníckych práv právnickej osoby, obmedzuje právo slobodne nakladať s majetkom neziskovej organizácie a vyžaduje k právnym úkonom predchádzajúci písomný súhlas zakladateľa, spoluzakladateľa, ktorým je štát. Navrhovatelia argumentujú, že ide o rozšírenie obmedzení, ktorým podlieha nezisková organizácia, výrazne nad nevyhnutnú mieru.

Navrhovatelia v podaní napadli aj ustanovenie, podľa ktorého doterajším zástupcom štátu v správnych radách neziskových organizácií sa končí funkčné obdobie vo februári a v marci majú byť vymenovaní noví členovia správnych rád. Navrhovatelia žiadajú ÚS, aby účinnosť tohto ustanovenia pozastavil, kým nerozhodne o podaní ako celku.

V ďalšej časti podania navrhovatelia poukazujú, že napadnuté ustanovenia porušujú práva slobodného združovania a poukazujú aj na ich retroaktivitu. Argumentujú, že vo svojej podstate napadnuté pravidlá vedú k zoštátňovaniu neziskových organizácií a vytvárajú možnosti pre zásahy štátu do fungovania vnútorných pomerov neziskovej organizácie v takom rozsahu, že sa ruší princíp oddelenosti spolkov od štátu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM