Tomáš Batiz Regióny

Poslanci odklepli čestné občianstvo: Toto meno pozná snáď každý Lipták

Na prvom tohtoročnom zasadnutí schválili poslanci občianstvo jednej z najznámejších mien mikulášskeho folklóru. Rodáčka zo Závažnej Poruby získala toto ocenenie pri príležitosti životného jubilea.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci odklepli čestné občianstvo: Toto meno pozná snáď každý Lipták
Foto: Tomáš Batiz / Zdroj: Dnes24.sk

Čestné občianstvo mesta Liptovský Mikuláš schválili poslanci na svojom zasadnutí Ľudmile Štrkolcovej zo Závažnej Poruby. Ocenenie jej patrí pri príležitosti životného jubilea za mimoriadne výsledky v oblasti kultúry.

Ľudmila Štrkolcová založila v roku 1968 detský folklórny súbor Ďumbier. V súbore pôsobí a vedie ho dodnes, aj keď o výchovu malých tanečníkov sa už starajú jej odchovanci.

Súbor pracuje pri Centre voľného času v Liptovskom Mikuláši. Pre Ďumbier vytvorila množstvo choreografií (O kuričku, Jarmok, Hra o svadbu, Na Ondreja a Katarínu), s ktorými sa súbor prezentoval na regionálnych, ale medzinárodných festivaloch. Bola dlhoročnou predsedníčkou poradného zboru pre detský folklór pri Liptovskom osvetovom stredisku, pôsobila ako členka porôt na súťažiach folklóru ako aj speváckych a recitačných súťažiach.

Má veľkú zásluhu na rozvoji folklórneho povedomia v Liptove, ale aj celoslovenského folklórneho hnutia. V roku 2006 jej udelili Medailu D. G. Licharda za dlhoročnú významnú a záslužnú odbornú prácu pre rozvoj detského folklóru na Slovensku. Primátor udelí čestné občianstvo Ľudmile Štrkolcovej koncom februára.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM